Nenechme ležet ladem potenciál sluneční energie

16. 6. 2022

Těžká doba nutí promýšlet nové možnosti úspor a využití energie. Městské domy jsou zateplené ovšem jejich potenciál využití solární energie je nulový. Proto by po době zateplování měla přijít doba solární. Doba nasazení solárních panelů přímo na střechy městských domů. A sluneční energii použít přímo v městských domech. 

„Na většinu střech lze instalovat fotovoltaické elektrárny. Aktuální investiční náklady na 1kWp solární elektrárny jsou na úrovni cca 30.000,-Kč. A takováto elektrárna může městu vyrobit 1MWh el. energie ročně - což je ekvivalent cca 6.500Kč - při současných spotových cenách elektřiny a distribuce. To dává každoroční výnos cca 20 % na investovanou korunu. To znamená, že investice se Vám vrátí za pět let při životnosti elektrárny je zhruba 30 let,“ říkám Martin Leskour, žďárský podnikatel věnující se této problematice, který bude kandidovat za TOP 09 v komunálních volbách ve Žďáře nad Sázavou.

„Jenom pro zajímavost - odhaduji, že město aktuálně ukládá své volné zdroje za cca 4 %. Proti tomu stojí investiční příležitost zhodnocovat peníze o 20 % ročně. Jak byste se rozhodli Vy v pozici radních? 1kWp FVE potřebuje zhruba 7 m2 plochy. Víte kolik m2 střech je ve vlastnictví města a jeho servisních organizací? Bavíme se zhruba o ploše 35.000 m2. Jistě, ne všude je to možné, a ne všude realizovatelné. Ale i kdyby to byla třetina - 10.000 m2 tam se dá instalovat 1400 kWp FVE, které městu mohou přinášet řádově 9  milionů Kč ročně po dobu 30 let při prvotní investici 42 milionů korun.

Prozatím jsem nezaznamenal žádný plán vedení města, jak ve věci fotovoltaiky postupovat. Stejně tak, jako se ve svém podnikání chovám jako řádný hospodář, postupoval bych stejně při řízení města. Žďáráci si zaslouží žít ve Smart City - pojďme řídit město chytře,“ dodává Martin Leskour.

 

Žďár nad Sázavou, 14. června 2022

                                                                      

Kontakt:

Martin Leskour, e-mail: leskour@gmail.com ; tel.: 602358480

Michael Kubík, e-mail: kubik@top09.cz; tel.: 604229309

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme