Kaňkovský, Decroix a Lisová lídry SPOLU na Vysočině

5. 5. 2021

Poslední dubnový den představili předsedové stran, které jsou součástí koalice SPOLU, tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09, volební program pro nadcházející volby do Poslanecké sněmovny. Koalice například slibuje digitalizaci státní správy, prozápadní orientaci diplomacie, ochranu přírodních zdrojů či podporu školství, zdravotnictví a sociálních služeb.  Zároveň došlo i k představení lídrů a oznámení jmen všech kandidátů v jednotlivých krajích.
Do parlamentních voleb povede koalici SPOLU devět lídrů z řad občanských demokratů, lidovci mají své první kandidáty v krajích Olomouckém a Zlínském a na Vysočině, TOP 09 v Praze a Pardubickém kraji.

Lídrem koalice SPOLU v Kraji Vysočina je ortoped, primář centrálních operačních sálů havlíčkobrodské nemocnice a poslanec Vít Kaňkovský. Do dolní komory Parlamentu se Vít Kaňkovský poprvé dostal v roce 2013 z třetího místa kandidátky díky preferenčním hlasům, o čtyři roky později byl lídrem KDU-ČSL. V aktuálním volebním obdobím je mimo jiné místopředsedou Výboru pro zdravotnictví a člen Výboru pro sociální politiku. „Mám radost z toho, že se na Vysočině podařilo sestavit silnou kandidátku koalice SPOLU, kde mají výrazné zastoupení ženy i představitelé mladé generace. Je mi ctí tuto kandidátku vést,‘‘ sdělil lídr koalice SPOLU na Vysočině a krajský zastupitel Vít Kaňkovský (KDU-ČSL).
Jak hovoří poslanec Kaňkovský, ženy mají skutečně výrazné postavení na kandidátní listině. O tom svědčí i složení prvních pozic.
Druhé místo patří občanským demokratům, přesněji tedy Evě Decroix. Advokátka s titulem z Francie vede svoji kancelář v Jihlavě a v hlavním městě, a také se jako zapsaná mediátorka věnuje alternativním způsobům řešení konfliktů. Mimo to provozuje s manželem francouzskou restauraci. Eva Decroix (ODS) neskrývala nadšení nad týmem SPOLU na Vysočině: „Jako lídryně ODS na Vysočině stojím v čele kandidátní listiny silných osobností a mám radost, že právě spolu s Martinou a Vítkem, kterých si vážím nejen pro jejich politické názory ale i osobní kvality. A mohu stát hrdě, protože máme na Vysočině co nabídnout. Rozumnou a vyváženou politiku, která vychází odspodu, ze znalostí našeho kraje, z potřeb našich občanů, z každodenní práce s lidmi.‘‘
Nejvýše postavenou zástupkyní TOP 09 je na 5. místě starostka Větrného Jeníkova Martina Lisová (TOP 09). Původní profesí je učitelkou francouzského a německého jazyka, avšak od roku 2014 stojí ve vedení více než šestisethlavé obce na Jihlavsku. „Ráda bych na této kandidátce byla přínosem. A to proto, že můj osobní a pracovní život není oddělitelný, že naslouchám dnes a denně starostem i strastem skutečných lidí, že sleduji, jak se státní správa vzdaluje samosprávám i běžnému občanovi, namísto toho, aby mu šla naproti a nekomplikovala mnohdy už tak složité životní cesty,‘‘ přibližuje své zkušenosti hrdá matka tří děti a jeníkovské zámecké knihovny, která se stala Knihovnou roku 2019.

Kromě tří výše uvedených se v první pětce nachází také dětská lékařka a místostarostka Žďáru nad Sázavou Romana Bělohlávková za KDU-ČSL na třetím místě a Zbyněk Stejskal, 1. místostarosta Havlíčkova Brodu a člen ODS na místě čtvrtém.

Ve dvaceti členném seznamu mají osm zástupců občanští demokraté, osm kandidátů lidovci a čtyři členy vysílá do volebního boje TOP 09. Na listině koalice SPOLU v Kraji Vysočina lze nalézt schopné osobnosti napříč profesemi – lékaře, komunální politiky, pedagogické pracovníky, právníky ale i architekty, podnikatele, studenty a řadu dalších.

Podrobné informace o volebním programu koalice SPOLU a kompletní kandidátní listiny ze všech čtrnácti volebních krajů lze nalézt na webové stránce spolu21.cz

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme