Jednodušší likvidace autovraků z ulic pomůže také na Vysočině

10. 2. 2020

Poslanci TOP 09 se již na podzim roku 2018 snažili návrhem změny zákona pomoci radnicím zjednodušit řešení problému s autovraky v ulicích obcí a měst. Tato změna byla tehdy vládou zamítnuta, aby byla nedlouho poté v takřka nezměněné podobě předložena vládními poslanci z hnutí ANO. Tuto novelu na konci ledna schválila Poslanecká sněmovna ve třetím čtení a nyní čeká na projednání v Senátu.

Dosud totiž neměla žádná radnice šanci nechat odtáhnout i zcela nepojízdné auto, pokud nesplňovalo zákonnou definici pro vrak. Stovky vozů tak hyzdily obce a blokovali místa pro parkování. Novelu bude ještě projednávat Senát, ale je velká naděje, že obce nakonec získají prostředky k tomu, aby mohly nepojízdné autovraky ze svých ulic odstranit.

„Dnes je možné podle zákona nechat odtáhnout vrak auta pouze v případě, že má silně poškozenou karoserii nebo mu chybí motor. Přestože auto stojí na stejném místě roky bez značky, je pomalu zarostlé trávou a chybí mu všechna kola. Majitel je nedohledatelný a radnice jsou v takových případech bezmocné. To náš návrh změní,“ uvedla v roce 2018 poslankyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

TOP 09 navrhovala změnu, jež spočívá v tom, že zahájit s majitelem řízení o odstavení silničního vozidla by bylo možné už ve chvíli, kdy nepoužívaný vůz nebude mít víc než tři měsíce platné osvědčení o technické způsobilosti stanicí SME a STK. 

Pokud tedy bude novela zákona přijata, dotkne se to pozitivně také měst na Vysočině. Například v Havlíčkově Brodě se s tímto problémem také potýkají a místostarosta Libor Honzárek (TOP 09) tuto změnu vítá: „Návrh novely zákona řešící možnost rychlejšího odstraňování nefunkčních a dlouhodobě odstavených motorových vozidel z veřejných komunikací (či parkovišť) na havlíčkobrodské radnici vítáme. Dle dosavadní legislativy je označení nepoužívaného vozidla za vrak poměrně složité a komplikované, přestože se automobil nachází ve stavu neschopném jízdy a stojí bez známek pohybu na svém místě dlouhou dobu.“

Očekává, že přijetím upraveného zákona dojde, díky snadnější identifikaci vraků a k jejich rychlejšímu odstraňování. „Napomůže to nejen k uvolnění míst pro tolik potřebné parkování obyvatel z blízkého okolí, ale také ke zlepšení vzhledu veřejného prostoru a životního prostředí v našem městě,“ dodal Libor Honzárek (TOP 09), místostarosta Havlíčkova Brodu.   

 

Jihlava, 10. února 2020

                                                                       

Kontakt:

Michael Kubík, e-mail: kubik@top09.cz; tel.: 604229309

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Osobnosti: Libor Honzárek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme