× Pohněme s tím. Společně!

Blažek: Se snahou o spojování středopravicových stran narážíme na nezájem

24. 1. 2020

TOP 09 se již rok snaží, aby na Vysočině vznikla pro krajské volby v roce 2020 silná středopravicová koalice demokratických stran. Stejný apel zaznívá od mnoha politiků těchto stran nebo také od občanských iniciativ, jako je Milion chvilek pro demokracii.

Nejpřirozenějším partnerem pro případnou koalici se jevilo hnutí STAN. „Již od jara loňského roku se snažím s vedením STAN na Vysočině domluvit volební koalici. Přes počáteční deklarovanou ochotu spolupracovat dnes bohužel hnutí STAN od této myšlenky ustoupilo,“ popisuje jednání krajský předseda TOP 09 Jiří Blažek.

TOP 09 při jednáních navrhovala vytvoření koalice STAN a TOP 09 a nekladla si žádné ultimativní podmínky týkající se ani umístění, ani počtu svých kandidátů. Naopak respektovala silnou pozici osobností z řad starostů měst a obcí na Vysočině, kterými STAN disponuje. Po téměř ročním lavírování ze strany STAN se dnes vedení TOP 09 na Vysočině dozvědělo, že STAN od avizované spolupráce odstupuje. „O skutečných důvodech mohu pouze spekulovat, protože jsme se je od vedení STAN nedozvěděli. Může to být například náš jediný deklarovaný požadavek, kterým bylo naše striktní odmítnutí povolební krajské spolupráce s hnutím ANO. Vzhledem k tomu, že v současnosti je STAN v krajské koalici s hnutím ANO, zřejmě by mu účast v takovéto vládě ani v budoucnu nevadila,“ promluvil o možných důvodech neúspěchu vyjednávání Jiří Blažek.

Vedení TOP 09 přesto nerezignuje na myšlenku vytvoření koalice pro letošní krajské volby a bude se snažit najít společnou řeč s jinými subjekty. „Ve společném postupu demokratických stran proti populistickému hnutí oligarchy Babiše vidíme velkou možnost, jak zabránit trestně stíhanému premiérovi dále řídit tuto zemi. Pokud se nám to podaří na krajské úrovni, proč by se to nemohlo podařit také na celostátní úrovni? Spojování středopravicových stran však přes proklamace jejich představitelů mnohdy naráží na osobní ambice a neochotu činit nutné kompromisy. My se nevzdáváme a prověřujeme další možnosti oslovení různých regionálních sdružení a nestranických osobností, kterým nabídneme možnost kandidovat na společné kandidátce,“ řekl na závěr krajský předseda TOP 09 Jiří Blažek.

Kontakt:

Ing. Jiří Blažek, e-mail: jiri.blazek@top09.cz; tel.: 721752811