Ve Žďáře vyroste les na honěnou

16. 7. 2013

ZDROJ: Žďárský deník | 16.7.2013 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: ZLATA PTÁČKOVÁ | Téma: Výkonný výbor - Bárta Ladislav

Stavba sportovišť u Pilské nádrže začne letos

Žďár nad Sázavou – Žďárská radnice se chce ještě v letošním roce pustit do úpravy pláže Pilské nádrže a jejího nejbližšího okolí. Nový a modernější areál, který má lidem přinést další možnosti volnočasového vyžití a rovněž přilákat turisty, podpořil Regionální operační program Jihovýchod dotací 23 milionů.

Jak podotkl druhý žďárský místostarosta Ladislav Bárta, vzhledem k tomu, že do života u Pilské nádrže výrazně zasáhlo Povodí Vltavy, jež rekonstruuje hráz, chce město s pracemi na projektu Žďárského Santiniho okruhu za poznáním a aktivním vyžitím začít co nejdříve. „Letos není sezona povedená ani pro návštěvníky, ani pro kempující. Nebudeme to tedy protahovat, abychom měli stavbu včas hotovou a příští sezona byla co nejlepší,“ řekl Bárta.

UPilské nádrže je podle studie plánováno zázemí pro občerstvení a několik sportovišť, například hřiště na plážový volejbal nebo discgolf, minigolf, víceúčelová hrací plocha s umělým povrchem a stoly na ping­pong. Na zhruba padesáti tisících čtverečních metrech nebude chybět ani lanová a balanční dráha, les pro honěnou – dětské hřiště, a u břehu sprchy, plenty či malé molo s půjčovnou loděk. Vstup do vody usnadní schůdky z betonu. „Pilák byl a stále je rekreačním zařízením. Je tam hotel, kemp, cyklostezka. Lidé tam jezdí, proto je třeba vytvořit adekvátní zázemí,“ prohlásila starostka Dagmar Zvěřinová.

Tento týden zasedne komise k posuzování a vyhodnocování nabídek na dodavatele stavby Žďárského Santiniho okruhu. Projekt zahrnuje jak přeměnu u vodní plochy, tak zbudování cesty pro pěší ze severozápadní strany Zelené hory. Bude rovnoběžná se silnicí kolem Konventského rybníka a poté se stočí ke kostelu svatého Jana Nepomuckého.

„Pravděpodobně svoláme mimořádnou radu vedení města, abychom mohli schválit výsledky výběrového řízení, a mohly tak začít běžet lhůty na případná odvolání,“ oznamenal Bárta.
Zatímco 22milionová dotace z Regionálního operačního programu (ROP) Jihovýchod na rekonstrukci povrchu žďárského náměstí Republiky byla poskytnuta bez jakékoliv podmínky, pro Žďárský Santiniho okruh podmínka byla. O žádosti se ještě vyjednávalo a byl třeba souhlas Evropské komise, jež rozhodovalao tom, zda poskytne dotaci ve výši 85, či 60 procent uznatelných nákladů. Nakonec přiznala podle slov Bárty Žďáru tu vyšší. „Jsme na maximu, jaké jsme mohli od Výboru Regionální rady Jihovýchod obdržet. Když do sumáře zahrnu peníze na výstavbu Interpretačního centra v zámku Kinských, singltreky v Novém Městě na Moravě nebo rozhlednu na Fajtově kopci ve Velkém Meziříčí, tak byl žďárský okres velmi úspěšný. Tohle všechno, když dotáhneme marketing a vzájemnou propagaci, může dost pomoci k rozvoji ekonomiky a cestovního ruchu. V tomto bodě totiž nejsme prozatím tak úspěšní, jak bychom si všichni představovali,“ míní Ladislav Bárta.

Irini Martakidisová, vedoucí krajské kanceláře TOP 09 Vysočina
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme