Regulace hazardu – pozdě, ale přece!

13. 10. 2011

Je možné si položit otázku:“ Proč je v našem státě na všeobecně známé negativní jevy reagováno až se značným časovým odstupem?“ Vzpomínám si,  jak dlouho trvalo, než bylo přistoupeno k účinným opatřením proti nelegálnímu trhu s lehkými topnými oleji, či jakou dobu bylo přihlíženo k dovozům textilního zboží z jihovýchodní Asie v kontejnerech proclívaných za symbolické částky. Rovněž i o korupci při zadávání veřejných zakázek si již roky cvrlikali vrabci na střeše, ale až v současné době se dostala do popředí zájmu politiků a orgánů státní moci a správy. Stejně tomu bylo i s hazardem provozovaným prostřednictvím výherních automatů a videoloterijních terminálů. Roky jsme mohli pouze přihlížet, jak se ulice našich měst mění v blikající herny a rozrůstá se fenomén, který lidem a společnosti ničeho pozitivního nepřináší a připravuje děti o otce, rodiny o peníze a osoby hazardu propadlé posouvá do sféry sociálního vyloučení.

Poté, co pan prezident v loňském roce novelu loterijního zákona vetoval, došlo v této oblasti k výraznému posunu v letošním roce, a to v návaznosti na nález Ústavního soudu z června a zejména v souvislosti s nyní přijatou změnou zákonné úpravy. Podstata těchto změn spočívá v tom, že videoloterijní terminály jsou z hlediska regulace postaveny na roveň výherních automatů a obce budou účastníky řízení při povolování loterií a podobných her na svém území, přičemž platnost stávajících herních omezení bude zkrácena na tři roky. Zejména však obce budou moci na svém území vydat obecně závaznou vyhlášku, kterou zakáží nebo omezí hazard na celém svém území, či jeho části a stanoví provozní dobu heren.

Jak již bylo na zasedání Rady města Žďáru nad Sázavou prezentováno, je naší výraznou snahou, aby bylo naše město na účinnost nové právní úpravy připraveno a učinilo legislativou umožněné kroky k výraznému omezení provozu výherních automatů a videoloterijních terminálů.

Současně s touto otázkou se budeme zabývat i akutní potřebou omezení konzumace alkoholu na veřejnosti, vždyť pohled na holdování krabicovému vínu na lavičkách poblíž nádraží nebo v okolí supermarketů zajisté na nikoho z nás nepůsobí příjemně.

JUDr. Miloš Jirman, radní Žďár nad Sázavou, předseda MO TOP 09 Žďár nad Sázavou