Příběh ženy, která přežila gulag

5. 3. 2018

Utrpení, která se děla v sovětských pracovních lágrech, si jen stěží umíme představit. O událostech byla napsána řada odborných studií, média nám přináší dokumentární filmy plné autentických fotek a výpovědí. V souvislosti s pojmem "gulag" si jistě vybavíme také novelu ruského autora Alexandra Solženicyna Jeden den Ivana Děnisoviče. Setkání s člověkem, který tuto hrůzu osobně zažil, se však žádné knize nebo filmu nevyrovná.

V neděli 4.3.2018 se v kostele sv. Václava v Novém Veselí uskutečnila beseda paní Věry Sosnarové, která společně se svoji sestrou strávila 19 let v sovětských pracovních lágrech. Paní Sosnarová se do gulagu dostala kvůli původu své rodiny. Její matka Ruska po bolševické revoluci v roce 1917 opustila s českými legionáři Rusko a našla si nový domov v Brně. V roce 1945 se ocitla se na černé listině zrádců, ruští důstojníci NKVD ji společně s jejími dvěma dcerami zatkli a deportovali na Sibiř. V sovětských pracovních lágrech tvrdě dřely, pracovaly v dolech, slévárnách a v kolchoze. Dívky ztratily brzy jediného člena rodiny na daleké Sibiři, jejich maminka v gulagu záhy zemřela. Po dlouhých letech se konečně dostaly zpět do Československa, ale o svém pobytu v gulagu musely v komunistickém režimu dlouho mlčet.

Paní Věra Sosnarová je jedna z posledních žijících pamětnic u nás, své vzpomínky přednáší na besedách. O jejím životním příběhu byla napsána kniha Krvavé jahody. Na tyto hrůzné události, které ovlivnily naše dějiny, nesmíme nikdy zapomenout. Společně s kolegy ze Žďáru nad Sázavou jsme proto navštívili tuto besedu paní Sosnarové. Hrůzy totalitních režimů a lidského utrpení komunistického režimu jsou tématy, které je třeba si stále připomínat. 

Mgr. et Mgr. Bc. Lenka Šimo, místopředsedkyně MO TOP 09 Žďár nad Sázavou

Štítky
Osobnosti: Lenka Šimo
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme