Při Otázkách Václava Moravce na Vysočině šlo o zdraví

pocity Michaela Kubíka, manažera TOP 09 na Vysočině

11. 3. 2010
Nadpis tohoto článku rozhodně nepřehání a zcela vystihuje nedůstojnou situaci, která nastala ve vestibulu jihlavského Domu kultury ve středu 10. března. Spousty natěšených příznivců lídrů politických stran se díky důkladným a zdlouhavým osobním prohlídkám tísnilo v nedůstojných podmínkách před vstupem do sálu. V mnoha případech vážně hrozilo rozbití prosklené stěny, což dokazovaly zoufalé výkřiky těch nešťastníků, které dav na skleněné výplně natlačil. Přitom stačilo tuto situaci vyřešit dřívějším vpouštěním lidí do sálu a flexibilnějším přístupem pořádající agentury.
Již zde bylo možné snadno identifikovat do oranžova oděné příznivce sociální demokracie, rekrutující se převážně ze starší generace. Ti nejen svou disciplínou, ale také místy křupanským chováním silně připomínají příznivce komunistů. Silnou skupinou příznivců disponovala ODS, která zřejmě z důvodu tragických preferencí (16%) zaktivizovala vše co má ruce a nohy. Na nás, členech a příznivcích TOP 09, zase byla vidět nezkušenost s tímto typem předvolebního boje a zjevné rozpaky z toho, co se ve vestibulu dělo. Vtipně své pocity uprostřed tlačenice vyjádřil jeden náš příznivec:„Tady bych se neohnul ani pro tužku !"

Nicméně v okamžiku, kdy nás obrovský lidský trychtýř vcucnul do sálu, se atmosféra rychle uklidnila, protože za pár minut začínal přímý přenos. Účastníky debaty byly opravdové politické „těžké váhy". Pominu-li banality typu, že prý všichni zúčastnění nakupují a konzumují české výrobky a tím podporují tuzemské zemědělce, zaujaly mě následující informace. Vezmeme to zleva. Komunista Kováčik se mimo jiné dozvěděl, že KDU-ČSL nepůjde po volbách do koalice, která by stála na podpoře komunistů (tomu ale současné hlasování ve sněmovně vůbec, ale vůbec neodpovídá :-). Socialista Bublan se musel opět zhostit nevděčné role obhájce neobhajitelného (současného vedení sociální demokracie). Občanská demokratka Němcová sklidila největší úspěch při konstatování, že by se nerada dočkala hororového scénáře „Paroubek for president". Lidovec Kasal se opět stylizoval do role rozšafného strýce z Vysočiny, se kterou v minulosti slavil úspěch a nezbývá než mu popřát, aby si příští týden Cyril Svoboda nerozmyslel svoji kandidaturu v Královéhradeckém kraji. Pan Novotný, zástupce Věcí veřejných, zařadil svou stranu na pravý střed politického spektra, aby vzápětí nastínil plán na zavedení dovozních cel a zákazů a současně nepřímo vyzýval k zestátnění majetku zemědělců „z Václaváku". V tomto levicově - populistickém exkurzu ho musel krotit dokonce komunista Kováčik !
Náš lídr Ladislav Jirků mluvil stručně, jasně a především civilně, bez použití toho zvláštního parlamentního jazyka, kterému dnes málokdo rozumí a tak zoufale nudí ! Na můj vkus byl Ladislav Jirků někdy až příliš umírněný a „slušný". To jsou však jeho charakteristické vlastnosti a možná, že mu právě ony otevřou cestu do parlamentu, kde se přirozené slušnosti a gentlemanství příliš nenosí.

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme