Nové byty v Novém Městě? Víme jak na to!

16. 8. 2022

Palčivým problémem nejen našeho města je bytová otázka. Současná situace neumožňuje získat dostupné stavební pozemky, na kterých by mohlo město jako takové připravit a realizovat výstavbu bytů. Především bytů pro ty nejpotřebnější - startovací byty pro mladé rodiny a byty pro naše starší spoluobčany. Například formou již osvědčeného KODUS-u. Tuto situaci vidí samozřejmě jak občané, tak i politické strany aktivní v Novém Městě. Po diskuzi mezi našimi kandidáty pro podzimní komunální volby jsme se rozhodli nabídnout občanům řešení. Řešení komplexní, neotřelé, rozsáhlé, s dlouhým časovým horizontem realizace, ale rozhodně řešení, které má smysl, a z kterého bude profitovat větší část obyvatel našeho města.

Jako nejvhodnější místo pro výstavbu nových bytů vidíme areál a plochu současného fotbalového stadionu našeho domácího klubu SFK Vrchovina a v jejich blízkosti navazující tenisové kurty. Pro některé z Vás je tato myšlenka možná překvapivá. Fotbal zrušíme? Nebo kam jej přemístíme? Otázek bude víc. 

Pojďme tedy spolu zvážit všechna pro a proti. A pojďme od začátku. Začněme fotbalem. 

V rozvojovém plánu města je výstavba dvou tréninkových hřišť spolu s několika “unimo” buňkami v prostoru za Medinem s tím, že hlavní fotbalové hřiště zůstane tam, kde je. Provedením tohoto plánu se z budoucího pohledu státních institucí již udělalo pro občany a sport v Novém Městě dost, a tedy dlouhá desetiletí se tato infrastruktura obejde bez státních dotací. Dobrá tedy, fotbalisté si asi polepší, ale co ostatní občané města?

Pro rozvoj fotbalu jako takového je současný areál nevyhovující. I když v posledních letech došlo k výraznému zkvalitnění zázemí pro hráče i diváky, tak stále bude tento areál ohraničeným územím uprostřed města bez možnosti jakéhokoli rozvoje. Bez možnosti výstavby tréninkových ploch jak pro hráče A mužstva, tak především pro mládežnické kategorie. Naproti tomu výstavba bytů v této lokalitě bude přirozeně navazovat na nedaleké bytovky ze 70. let, byty budou uvnitř města s výbornou dostupností ke všem potřebným službám pro obyvatele - školy, obchody, lékárny, dopravní terminály, nemocnice, odpočinková zóna parku Koruna atd. Zásadní otázka tedy je: Co tedy s těmi fotbalisty, tenisty, oddílem silového trojboje? Navrhujeme udělat zásadní přesun těchto sportů, a to do oblasti za Medinem, která je dlouhodobě plánována pro tyto účely a je ve vlastnictví města. Jako nejpodstatnější ale vnímáme to, že by se celá tato oblast měla změnit v rekreační a odpočinkovou oblast pro obyvatele a návštěvníky Nového Města. Navrhujeme, aby zde (kromě zápasového a tréninkových hřišť pro fotbal a tenisových kurtů) vyrostlo zázemí pro oba sporty, ubytovna s jídelnou pro cca 40-50 lidí, dětské hřiště s dostupností na restauraci, skate park, beach volejbalové hřiště, parkovací místa pro osobní a autobusovou dopravu. To vše v návaznosti na nedaleký Černý rybník, singletracky, lyžařské stopy, sjezdovku na Harusáku atd. Považujeme tuto myšlenku důležitou pro rozvoj celého našeho města.

Samozřejmě vnímáme jak složitost, tak finanční náročnost celého projektu. Proto je pro úspěch celé myšlenky nutné mít jednoznačný, dobře připravený a definovaný cíl. Díky tomu bude možné zajistit také jeho financování. Za několik let tak může mít z projektu prospěch velká část obyvatel našeho města.

S odhodláním tento cíl prosadit a najít spojence napříč společenským a politickým spektrem v dalších jednáních vstupujeme do letošních voleb v Novém Městě na Moravě. A jsme rádi, že v čele naší místní organizace stojí Mgr. Tomáš Augustýn,Ph.D.-  člověk, který má bohaté zkušenosti s podobnými projekty z působení ve vedení Českého svazu házené a s mnoha menšími projekty na oddílové úrovni či v pracovním životě ředitele školy.

„Já jsem vlastně vůbec nepochopil záměr na tréninkové hřiště fotbalistů úplně jinde, než je jejich hlavní stánek. V souvislosti s investicí do tréninkového hřiště mne okamžitě napadlo, že by se mělo přesunout celé zázemí, včetně samotného stadionu. Nechtěl jsem jít ale proti zájmům fotbalistů a myšlenku jsem nikdy nevyslovil nahlas. O to větší mám radost, že s návrhem přicházejí prostřednictvím našeho kandidáta Václava Peňáze lidé, kteří jsou se zdejším fotbalem dlouhodobě spojeni. Navíc s dalším návazným a komplexním řešením,“ glosuje myšlenku Tomáš Augustýn.

Václav Peňáz, kandidát TOP 09 v Novém Městě na Moravě

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme