Nechť je náměstí opět srdcem města

13. 10. 2011

Jako místostarosta odpovědný za strategický rozvoj města jsem se dne 10. 10. 2011 účastnil prvního setkání pracovní skupiny pro řešení náměstí a širšího centra města, kterou zřídila rada města.  Ze samotného jednání, které trvalo téměř tři hodiny, mám velmi dobrý pocit. Zastupitelé města navrhli opravdu osoby, které mají zájem pomoci s rekonstrukcí našeho náměstí a jejich snahou je přiblížit centrum města občanům.  Za správnou volbu výběru děkuji všem zastupitelům! Těší mě také to, že vše nasvědčuje tomu, že nebudou naplněny obavy mnohých a vzniknuvší skupina bude mít svůj velký význam.

Na svém prvním setkání se členové téměř jednohlasně shodli, že návrh rekonstrukce si zaslouží inovaci a doplnění tak, aby se každý občan města mohl cítit v centru co nejpříjemněji. Byla brána v potaz také potřeba přirozeného navázání samotného náměstí na přilehlé oblasti: Doležalovo náměstí, Nádražní ulici - pěší zónu, Veselskou ulici a blízká Farská humna, Tvrz - historické centru města a Havlíčkovo náměstí a v neposlední řadě atrium rozléhající se mezi náměstím a nově budovaním wellness centrem (bazénem).

Jako nejdůležitější vnímají členové skupiny také komunikaci s občany. Zazněly také názory   o vhodnosti přípravy komunikační strategie nejen s občany, ale i s majiteli restaurací a obchodů v blízkém okolí náměstí. Důraz byl také kladen na mladé lidi, neboť i pro ně náměstí budujeme. Vzhledem k mé další kompetenci a odpovědnosti místostarosty za oblast školství jsem se rozhodl iniciativu pracovní skupiny, respektive samotné rady města, podpořit vyhlášením kreativní soutěže: „Řekni, jak by mělo vypadat naše město!“ určenou pro žáky a studenty našich škol. Soutěž bude zahájena začátkem listopadu a výsledky budou zveřejněny před vánočními svátky.

Vkládám plnou důvěru do činnosti pracovní skupiny a těším se na výstupy, které pomohou najít to nejlepší řešení pro naše náměstí a celé centrum města!

Bc. Ladislav Bárta, místostarosta Žďáru nad Sázavou, předseda RO TOP 09 Žďár nad Sázavou