Žďár nezbytně potřebuje určení strategické koncepce rozvoje města

17. 1. 2011

Žďár nezbytně potřebuje určení strategické koncepce rozvoje města

Orgány samosprávy města se v novém složení po komunálních volbách řádně ujaly svých povinností a dokázaly v krátké době projednat a rozhodnout řadu zásadních záležitostí včetně rozpočtu města na rok 2011. Mám dobrý pocit zejména z průběhu jednání městské rady, která je dle mého názoru schopna řešit záležitosti města rychle a konstruktivně a oprostit se od zásahů a vlivů, které by mohly objektivitu rozhodování ovlivnit.

Nelze však opomenout, že řešení zásadních záležitostí máme před sebou, když naším zásadním úkolem je naplnění cílů a záměrů, které jsme si stanovili svým volebním programem, na jehož základě nám občané města vyjádřili důvěru svými hlasy. Již dozrál čas k tomu, aby se rada města usnesla na svém programovém prohlášení, jehož obsahem budou cíle, na jejichž naplnění se politické strany v radě města zastoupené shodly. Rovněž je nezbytné, aby byly v nejkratší možné době ustanoveny komise rady města, které umožní zapojení odborné veřejnosti do přípravy podkladů pro rozhodovací činnost rady a následně i zastupitelstva.

Stěžejní záležitostí je dle mého názoru příprava a realizace strategické koncepce rozvoje města, kterou Žďár nezbytně potřebuje. Nelze mít za zlé, pokud Žďár, stejně jako jiná města, směřoval ve svém rozvoji za hranice zastavěných částí a vytvořil satelitní sídliště, obchodní centra a průmyslovou zónu. Opomíjí se však skutečnost, že takový rozvoj měst má zcela nepochybně své hranice a pokud nebude současně řešena centrální část sídelních útvarů, vznikne nesourodý celek, který nebude dostatečně funkční a důsledky budou nuceny řešit možná i další generace.

Soustřeďme se proto v současné době na řešení otázky revitalizace a budoucí podoby centra našeho města, a to nejen náměstí Republiky. V tomto směru se nelze spokojit pouze s parkovými a estetickými úpravami, nýbrž je zapotřebí vytvořit koncepci, směřující k zachování, či obnovení funkcí, které má centrum města plnit. V souladu s tímto záměrem je zapotřebí hledat rozumné a perspektivní využití objektů ve vlastnictví města, zejména budovy bývalé I. ZŠ a rovněž i budovy bývalého městského úřadu. Koncepce rozvoje centra města by rovněž mohla předpokládat i spolupráci s privátními vlastníky budov, respektovat jejich potřeby, orientovat jejich záměry a podporovat je, pokud se budou se záměry města ztotožňovat. V tomto směru nelze vyloučit ani možnosti společných projektů soukromé sféry a města, pokud bude zaručeno, že takové společné projekty přinesou městu užitek.

 

JUDr. Miloš Jirman (TOP 09), radní města Žďáru nad Sázavou
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme