23. 11. 2011

Náměstí lze chápat jako volný veřejný prostor nebo prostranství zpravidla uprostřed města, ohraničený zejména přilehlými domy. Často mu dominuje významná stavba (kostel, radnice, divadlo aj.), v jejich centru je většinou fontána či kašna, morový sloup, socha či jiný monument. Mezi architektonicky nejvýznamnější náměstí v České republice můžeme zařadit například Masarykovo náměstí v Novém Jičíně, které má podobně jako náměstí v Českých Budějovicích po celém svém obvodu středověké podloubí, které pokračuje i do většiny postranních uliček, které z náměstí vycházejí.

V 70. letech minulého století byla řada architektonicky cenných náměstí v historických centrech některých měst znehodnocena stavbami, které měly pouze účelný charakter bez jakékoli ambice na uměleckou hodnotu a byly do okolního prostředí zasazeny zcela nevhodně (např. Prostějov, Znojmo). Podobné znehodnocení se nevyhnulo bohužel ani našemu městu. Centrum města Žďár nad Sázavou tvořilo náměstí téměř čtvercového půdorysu vymezené měšťanskými domy s dominantou radnice na pozadí malebného obrazu kostelní věže.

Náměstí Republiky ve Žďáře bychom měli vnímat jako součást širšího centra našeho města. Výhledově plánována oprava a modernizace náměstí nemohla v době svého vzniku počítat s rekonstrukcí přilehlých farských humen a nedalekého wellness centra. V podstatě tedy město nedisponuje ucelenou koncepcí rozvoje širšího centra a tak jsou tyto prostory vnímány jako oddělené celky. Členové nově vytvořené pracovní skupiny pro náměstí se shodli na tom, že před posouzením jeho plánované opravy, je vhodné identifikovat širší centrum města (náměstí, farská humna, atrium, Doležalovo náměstí, pěší zóna, atd.), určit funkčnost a využitelnost jednotlivých prostor a následně v tomto kontextu posoudit předložený plán oprav náměstí.

V době vzniku plánu na opravu náměstí se nevědělo, že wellness centrum vznikne rekonstrukcí bazénu 4. ZŠ, farská humna také neměla svou současnou tvář. Plán oprav nebere navíc v potaz ani přilehlá prostranství. Předtím než kopneme do země, zamysleme se nad možností rekonstrukce atria (dnes vypadající jako zarostlá džungle), dokončeme rekultivaci farských humen, mějme plán oprav pěší zóny a Doležalova náměstí. V neposlední řadě se snažme zintenzivnit komunikaci s centrálními orgány a jako „hlavní město“ Žďárských vrchů investujme do zvelebení parků v okolí samotného centra (Park u Ivana, Farská humna, prostranství před budoucím wellness centrem, okolí Velkého rybníka) a neváhejme vytvářet úzká partnerství s CHKO i organizacemi, které jsou aktivní v oblasti ochrany přírody.

Před volbami jsme slibovali větší zapojení Vás, občanů. Jsme připraveni přednést na jednání pracovní skupiny a následně navrhnout radě města plán intenzivní a smysluplné komunikace s občany tak, aby k sobě obě strany nalezly cestu a společně se podílely na nové podobě města.

Jednoduše řečeno, chceme společně s Vámi vytvořit takové centrum, které se bude líbit zejména nám, tedy těm, kteří zde žijeme.

Mgr. Reda Ifrah, místopředseda MO TOP 09 Žďár nad Sázavou
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme