Chvála za Pilák. A jsou potřeba malé obchvaty

25. 9. 2014

ANKETA
* 1. Co je podle vás největší problém Žďáru? A jak jej chcete řešit?
* 2. Zastupitelé v září odhlasovali vyhlášku zakazující hazard ve městě. Je plošný zákaz správným řešením?
* 3. Žďár má za sebou některé více povedené zateplení budov (například Dům kultury) i méně povedené (třeba kino Vysočina). Potřebuje město svého architekta?
* 4. Město tvoří lidé, ti však ve Žďáře ubývají. Jaký je váš recept na to, aby lidé neodcházeli jinam?
* 5. Za co byste vedení města v uplynulých čtyřech letech pochválili (3x plus) a co byste mu vytkli (3x minus)?

Ladislav Bárta (44), lídr TOP 09, místostarosta města

1. Žďár potřebuje dlouhodobou a hlavně provázanou strategii rozvoje. Do tohoto procesu chceme více zapojit místní podnikatelské subjekty, živnostníky, neziskové organizace a hlavně občany. Budeme usilovat o kvalitní zpracování generelu dopravy, pasportizaci zeleně či důslednou kontrolu připravovaných projektů, aby se nestávalo, že se při řešení nějaké akce na něco zapomene.


2. TOP 09 na základě dvou protichůdných petic usilovala o vypsání referenda, což v zastupitelstvu neprošlo. Vnímali jsme to nejen jako cestu k nalezení řešení, ale také jako podporu otevřenější diskuse s občany. Byl schválen plošný zákaz, ale zároveň je nutné vytvořit podpůrnou síť, která pomůže řešit individuální problémy závislých hráčů. Úplný zákaz problematiku hazardu rozhodně nevyřeší.

3. Součástí dlouhodobé vize města musí být i urbanistický vzhled a architektura. Základní dokument města, územní plán, neřeší vše. Architekt musí být hlavně garantem a koordinátorem kvality staveb a prostředí. Zapojení vlastního architekta či skupiny architektů do takového procesu považujeme za žádoucí a nemusí být vůbec nákladné.

4. Lidé potřebují, aby se jim ve městě dobře žilo, měli práci a dostupné bydlení. Nezbytná je spolupráce radnice s velkými firmami i malými podnikateli. Připravuje se první etapa Klafaru III a v plánu jsou startovací byty pro mladé. Oživení centra jako místa setkávání prospěje opravené náměstí s kašnou, studnou a zvonkohrou. Chceme probudit ve Žďárácích větší hrdost na své město, protože tady není zdaleka tak špatně, jak se někteří snaží podsouvat.

5. Plus: 1) nové příležitosti pro aktivní trávení volného času (Pilák a Relaxační centrum), 2) systematická podpora kultury a sportu, 3) investice do dopravní infrastruktury (součinnost s ŘSD při velkých opravách Dolní a Brněnské ulice a průtahu náměstím, stání na náměstí, bezpečnější přechody, příprava propojky Jamská – Mělkovice). Minus: 1) prodej objektu bývalé 1. základní školy, 2) dlouhodobé smlouvy na dodavatelské služby městu (zeleň, zimní a letní údržba), 3) uživatelsky nepřehledné webové stránky města.

ZDROJ: MF Dnes, Vysočina, 25.9.2014

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme