Staré varhany na Křemešníku zachránila dobročinnost lidí

3. 6. 2011

Pelhřimov/Křemešník – Už o letošních Vánocích se ze starých varhan v poutním kostele Nejsvětější Trojice na Křemešníku budou linout krásné tóny. Starobylý nástroj z roku 1836, který je momentálně v dezolátním stavu, se konečně dočká opravy. I díky veřejným sbírkám začne jeho oprava po letošní pouti v druhé půli června. Do Vánoc by měla být kompletní renovace hotová.

„Při standartním průběhu oprav budou vánoční koledy na Křemešníku znít z opravených varhan. Dobročinnost lidí a sponzorské dary pomohly uskutečnit nákladnou renovaci v poustním kostele. Na záchranu přispívali všichni bez rozdílu vyznání,“ těší Jiřího Blažka, hlavního organizátora akcí za záchranu varhan na Křemešníku, který inicioval spontánní výběry peněz od lidí.

Celkový výtěžek z veřejných akcí se vyšplhal na 35 tisíc Kč. Vybrané peníze předal Jiří Blažek páteru Jaromíru Stehlíkovi, duchovnímu správci kostela. Varhany jsou k opravě připraveny, smlouva s realizátorem opravy podepsaná a po pouti 19. června nic nebrání tomu, aby se s pracemi začalo.

Pozn.: Celková částka zahrnuje příspěvky dárců, výběr na Vánočním koncertě a výběr na třech komornějších akcích pořádaných Jiřím Blažkem (přednáška prof. Řezníčka, vazby květin Jaromíra Kokeše a ochutnávky moravských vín z Vinných sklepů Valtice pod vedením Davida Šťastného).

Ing. Jiří Blažek, předseda krajské organizace TOP 09 na Vysočině
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme