Cyklistům v okrese chybí trasy

20. 7. 2013

Humpolec a Kamenice nad Lipou plánují cyklostezku, Pacov o ní zatím neuvažuje

Pelhřimovsko – V okrese Pelhřimov podle vyznavačů outdoorového sportu chybějí speciální trasy vyhrazené pro cyklisty a in­line bruslaře.
„V našem okrese cyklisté jezdí hlavně po normálních okresních silnicích, případně po značených turistických stezkách. Myslím, že pro cykloturistiku tu nejsou moc ideální podmínky,“ vyjádřil svůj názor cyklista a zároveň majitel cykloobchodu v Humpolci Pavel Zelenka.
Cyklisté ke svému koníčku mohou využívat cyklotrasy a cyklostezky, které jsou pro cykloturistiku přizpůsobené. Prvně jmenované předpokládají cyklistickou dopravu, ovšem mohou být vedeny také přímo po běžných silnicích s plným motoristickým provozem. Cyklostezky jsou naopak budovány cíleně jen pro cyklisty či in­line bruslaře.
Humpolecká radnice měla už před rokem připraven návrh vybudování cyklostezky kolem rybníku Hadina. Tato trasa by byla vhodná jak pro cyklisty, tak i pro in­line bruslaře. Podle původních plánů by měla být dlouhá více než kilometr, a to buď 1250, nebo 1150 metrů a široká asi dva a půl metru.

Složitá jednání

„Nedávno se znovu jednalo o návrhu projektu, tentokrát byli také přizváni rybáři a další, kteří vlastní v této lokalitě pozemky. Nyní se musí vyřešit jejich připomínky,“ přiblížil aktuální situaci místostarosta Humpolce Květoslav Namyslo. Podle něj by veřejnost cyklostezku dle jeho informací uvítala, nicméně jednání o ní není právě jednoduché.
V rámci revitalizace humpoleckého sídliště Na Rybníčku se sice krátká cyklostezka vybudovala, ale tu využijí spíše malé děti.


V Pelhřimově cyklostezky jsou, i když krátké. Jedna vede od světelné křižovatky u tamního sportovního areálu s bazénem do lokality Polní Dvůr. Druhá cyklostezka v Sadech navazuje na nezpevněné cesty do Radětína.

Po turistických cestách

Nicméně ani zde není podle pelhřimovského cyklisty Petra Valenty situace pro kolaře či bruslaře příznivá. „Konkrétně pro in­line bruslaře je povrch cyklostezky v Sadech profilově náročný,“ soudí Valenta s tím, že on osobně se na kole vydává především po turistických cestách.
„Myslím, že pěkná cyklostezka vhodná i pro bruslaře by mohla být na silnici z Pelhřimova do Rynárce, kde by se jeden pruh mohl vyhradit právě pro ně,“ zvažoval Valenta.
Město Pelhřimov však v nejbližší době žádné nové cyklostezky neplánuje. „Nejdříve musíme omezit dopravu uprostřed města a musí se dokončit západní obchvat,“ objasnil aktuální priority města místostarosta Pelhřimova Tomáš Dufek.
Podle informací starosty Kamenice nad Lipou Ivana Pfaura prochází tímto městem šest cyklotras. Nyní vedení města zamýšlí výstavbu cyklostezky, kterou by kromě cyklistů mohli využívat také například bruslaři, a která by propojila Kamenici nad Lipou s Novou Včelnicí. S tím ale úzce souvisí finanční otázka či vykupování pozemků.
V době, kdy Kamenice nad Lipou měla připravený projekt na vybudování Procházky kolem říčky Kamenice, se jednalo o cyklostezce, která by tu vznikla v druhé etapě. „Zde by totiž nebyl problém s pozemky, protože ty v této lokalitě patří městu. Plánovali jsme hlavně úpravu zpevněných povrchů cyklostezky, aby sem opravdu mohli i inline bruslaři. Nicméně druhý projekt, tedy cyklostezka, může být v této lokalitě plánován až za pět let udržitelnosti projektu, takže proto jsme stezku pro cyklisty nemohli tehdy realizovat,“vysvětlil Ivan Pfaur.
Město Pacov je v oblasti cykloturistiky součástí Mikroregionu Stražiště. „Provozujeme a staráme se o cyklotrasy. Cyklostezky v našem regionu nejsou k dispozici a s ohledem na složitost budování cyklostezek, čímž mám na mysli například vlastnické vztahy nebo nákladnost realizace, neuvažujeme o jejich budování,“ nastínil situaci na Pacovsku starosta Pacova Lukáš Vlček.

Kontroly cyklistů

Podle slov majitele cykloobchodu v Humpolci Pavla Zelenky je v posledních letech stále větší zájem o cykloturistiku a cyklistiku obecně. „Lidé už totiž tolik nejezdí do zahraničí a tráví dovolenou raději doma, třeba i na kolech, protože je to pro ně levnější,“ jmenoval jeden z důvodů zvýšeného zájmu o tento sport Zelenka. S narůstající popularitou cyklistiky souvisí i bezpečnost cyklistů, kteří se pohybují na pozemních komunikacích. Policisté se stále více zaměřují na jejich kontroly, protože i cyklista je účastníkem silničního provozu a měl by se podle toho také chovat.
Zvýšenou pozornost věnují policisté kontrolám hlavně o prázdninách. „Řidiči osobních i nákladních automobilů, motocyklisté, cyklisté i chodci musí počítat s tím, že se s policejními hlídkami setkají takénasilnicích nižších tříd,a to zejména v lokalitách s turistickými a chatovými oblastmi, ale i na dalších místech na území celého kraje. Pozornost zaměříme také na chodce a cyklisty,“ uvedl vedoucí odboru služby dopravní policie krajského policejního ředitelství Jan Kostečka.

ZDROJ: Pelhřimovský deník | 18.7.2013 | Rubrika: Titulní strana | Strana: 1 | Autor: ANETA SLAVÍKOVÁ | Téma: Kraj Vysočina

Irini Martakidisová, vedoucí krajské kanceláře TOP 09 Vysočina
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme