Žižkova ulice bude nově zářit, osvětlení v Jihlavě je problém

24. 2. 2014

Veřejné osvětlení v Jihlavě je podle zastupitele Martina Málka (ODS) a zároveň mluvčího Služeb města Jihlavy, které mají veřejné osvětlení v Jihlavě na starosti, jeden velký problém. Na mnoha místech v krajském městě je totiž veřejné osvětlení za hranicí své životnosti.
Toto téma otevřeli zastupitelé na svém úterním zasedání. Odsouhlasili předložení žádosti o dotaci na projekt, který se týká výměny svítidel veřejného osvětlení v jihlavské Žižkově ulici. Město se také zavázalo ke spolufinancování projektu v případě, že dotaci na osvětlení v této ulici Jihlava dosáhne. V Žižkově ulici by se tak měla vyměnit stávající svítidla se sodíkovou výbojkou, osazená jsou na ocelových stožárech a trakčních stožárech jihlavského dopravního podniku. Nahradit by je měla moderní svítidla s LED technologií a automatickým snižováním světelného toku od 22 hodin do 5 hodin ráno. Celkem se jedná o 64 svítidel. Předpokládá se snížení spotřeby elektrické energie o 74 procent, to znamená roční úsporu zhruba 71 tisíc korun. Celkové předpokládané náklady projektu jsou 1,5 milionu korun. Dotace by měla být 40 procent, tedy 600 tisíc korun.

Jenže to se zastupiteli Ladislavu Zadražilovi (KSČM) zdálo drahé. „Vypadá to velice lákavě, jak z televize – dostanete 600 tisíc. Jenže když si to spočítám, tak je návratnost 21 let. Proč není možné světla, které mají životnost za sebou, postupně vyměňovat, proč musíme dělat všechno hned najednou?“ vyjádřil se na zastupitelstvu Zadražil.

To se nelíbilo Martinu Málkovi.„Neděláme to hned, jde to velmi zlehka a postupně. Máme sídliště Březinky, kde je veřejné osvětlení po smrti, máme velké problémy s tím, abychom to vůbec udrželi a aby to svítilo. Doufám, že návratnost a pořizovací cena půjdou dolů. Tady není jiné cesty než kompletní výměna. Současná svítidla jsou špatná, nevyhovující a neekologická, opravdu je to jeden velký problém. Takže za sebe říkám zaplať pánbůh za každý nový stožár v Jihlavě,“ řekl Málek.

Zastupitel a náměstek primátora Rudolf Chloupek (ČSSD) se nad cenou nového osvětlení také zarazil. „Nicméně když si vezmete životnost, tak je ekonomika někde jinde. Tato technologie je poměrně nová a ceny elektronických zařízení jdou hodně dolů. My začínáme tady, je to zkouška s tím, že můžeme dostat dotaci, kdybychom to měli platit celé, tak se budeme zamýšlet více. Je potřeba něčím začít a modernizovat,“ vyjádřil se Chloupek.

Podle zastupitele Jiřího Vohralíka (TOP 09) je to velice moderní a běžná technologie. „Není jiná cesta. Nevidím důvod, proč by Jihlava měla zůstat pozadu a proč by to neměla zkusit zrovna na Žižkově ulici,“ uzavřel Vohralík.

Služby města Jihlavy mají v krajském městě Vysočiny na starost celkem 6401 svítidel a udržují 293 rozvaděčů. Celkový počet stožárů, o které se Služby starají, je 6127. Celková délka sítí veřejného osvětlení v krajském městě je zhruba 205 kilometrů.

ZDROJ: Jihlavský deník, 22.2.2014

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme