Nekonečný příběh zimního stadionu

11. 9. 2015

Pamatujeme si to všichni. Před volbami vrcholní politici města, v čele s tehdejším primátorem Jaroslavem Vymazalem, slibovali občanům a hokejovým fanouškům víceúčelovou moderní halu nejen pro lední hokej. Tvrdit ve vyhrocené předvolební atmosféře holá fakta, tedy že si město nemůže multifunkční halu dovolit, a že její stavba na současném místě nedává smysl, hraničilo s politickou sebevraždou. Přesto TOP 09 tato fakta zdůrazňovala. Vyhrál však přístup „slibem nezarmoutíš.“

Těsně po volbách však nastal velký obrat. Vedení města najednou začalo tvrdit, že multifunkční halu si město nemůže dovolit, že bude třeba mnohem skromnější, a tím pádem levnější varianta stadionu pro lední hokej. Ano, přesně to samé tvrdila TOP 09 na rozdíl od ostatních již před volbami.

Náměstku Kalinovi není co zazlívat, on ve vedení magistrátu dříve nezasedal. Jak si ale vysvětlit názorový veletoč bývalého primátora a současného náměstka za ODS a bývalého náměstka a současného primátora za ČSSD? Náhle objevenými novými informacemi, které by za předchozí dlouhá léta v jejich úřadech neznali, to zřejmě vysvětlit nepůjde.

Nyní je tedy na stole skromnější varianta rekonstrukce stávajícího stadionu, na které vedení Jihlavy trvá, i přes to, že zkušený architekt hokejových hal Antonín Buchta, který zpracovává studie přestavby, tvrdí, že je to hloupost. Architekt Buchta se tak rozhodl ze své vlastní iniciativy vytvořit jednu studii navíc. Ta bude zřejmě počítat s demolicí a stavbou zcela nové haly.

Tragikomičnost celému tématu dodává fakt, že přestavbu nelze téměř zrealizovat. Proč? Hala je obehnána stavbami, silnicemi, trolejemi atd. Jediné volné místo, které by pohodlnou rekonstrukci umožnilo, bylo zastavěno „Zimáčkem“. Ten ale zároveň reálně znemožnil variantu nové haly na jiném místě. Proč mít také moderní tréninkovou halu v centru a mateřský stadion na periferii, že?

Město tedy pod staronovým vedením (dnes s kosmetickými úpravami) postavilo „Zimáček“, čímž prakticky znemožnilo stavbu nového stadionu na jiném místě, ale zároveň značně zkomplikovalo přestavbu toho stávajícího. Politici vládnoucích stran v čele s Jaroslavem Vymazalem před volbami slibovali občanům víceúčelovou halu, aby tento slib ihned po volbách zametli pod koberec. Obávám se, že této tragikomedie ještě není zdaleka konec. Kdo je tím vším nejvíce poškozen? Kromě všech občanů Jihlavy, kteří platí další a další studie dalších variant přestaveb a výstaveb pro bezradné politiky (jeden projekt přestavby jsme tu již kdysi měli, vzpomínáte?), jsou to zejména milovníci ledního hokeje, kterým se vidina důstojného moderního stánku stále vzdaluje.

Publikováno na portálu www.jihlavacity.cz 6. 8. 2015

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme