× Pojďte do toho s námi.

Ladislav Jirků: Je třeba klást větší důraz na profesní zaměření studia

23. 5. 2016

Masarykova Univerzita uspořádala každoroční seminář o kvalitě vysokých škol. Již 17. ročník proběhl v univerzitním centru v Telči za velkého zájmu akademické veřejnosti. Tématem byla novela vysokoškolského zákona, která mimo jiné mění současný systém akreditací studijních vysokoškolských programů. Změny se výrazně promítnou také do života jediné veřejné vysoké školy na Vysočině, jihlavské polytechniky. Průběh semináře naznačil, že konkrétní výhody novely se objeví až po několika letech.

Podstatné problémy terciárního vzdělávání však novela neřeší a vzhledem ke svému rozsahu řešit ani nemůže. Na vysoké školy se dnes dostane více jak 50 % osob z populačních ročníků a tomu by měly odpovídat i vzdělávací cíle vysokých škol.  To se však neděje a ani uvedená novela v tomto směru kvalitu na vysokých školách neovlivní.

Ladislav Jirků, krajský předseda TOP 09 a bývalý rektor Vysoké školy polytechnické Jihlava k tomu dodává: „Řešením je klást větší důraz na profesní – praktické zaměření studia s delší studijní praxí (min. 12 týdnů v semestrech + praxe o prázdninách). Většina studentů chce od vysokoškolského vzdělání získat kompetence k budoucímu zaměstnání či práci. V tomto duchu je třeba nastavit hodnocení kvality VŠ tak, aby výuka byla to hlavní, podle čeho jsou neuniverzitní školy hodnocené. Současně je třeba navýšit rozpočet vsokých škol, který se již řadu let stále snižuje – a to nemluvím o inflaci.“

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09

Volby: