Stejskalovo odborářské podnikání v kultuře

názor Martina Sedláka, předsedy RO TOP 09 Havlíčkobrodsko

1. 2. 2012

Veřejnost Havlíčkova Brodu v poslední době znepokojují informace o chystaném prodeji velkého sálu kulturního domu Ostrov. Tento je v majetku společnosti s ručením omezeným, kde má jednatel docela široké a neomezené pravomoci a v rámci těchto koná. Má na to dle platné společenské smlouvy právo a nemusí se nikoho na toto ptát ani svých společníků, kteří mu takovouto důvěru svěřili.

Mimořádné zastupitelstvo bylo plné různých názorů k uvažovanému prodeji. Žádné jednoznačné závěry nepřijalo, ani nemohlo. Jak zastupitelstvo, tak město Havlíčkův Brod jako menšinový společník bez rozhodovacích práv je v očekávání věcí příchozích. Do toho se nám někteří zastupitelé začínají vyjadřovat na veřejnosti a vykládat vše po svém. Kdyby aspoň tyto výklady, měli nějaký reálný základ. Bohužel tomu tak není a názory některých byť hezky sepsané jsou jen hospodskou debatou, pohádkou o nějakých milionech bez reálného právního natož ekonomického náhledu.

Jediná reálná skutečnost je, že zde vedení společnosti roky, za bezmocného přihlížení ostatních společníků, odborářsky prohospodařuje majetek společnosti i poskytované dotace na kulturu z městského rozpočtu a záměrně zanedbává údržbu nemovitostí.  Teď zřejmé část majetku v brzké době zpeněží, v rámci společnosti zajisté dobře utržené peníze rychle prohospodaří, za toto se královsky dobře odmění a na ostatní společníky zajisté toho moc nezůstane. Vždyť toto není jejich první prodávaná nemovitost.

Pro všechny zastupitele by KD Ostrov měl být ponaučením a zároveň i výstrahou, že není dobré se na kultuře podílet jako menšinový vlastník kulturní společnosti (osobně pochybuji o efektivnosti jakéhokoliv podílu). Kultura by měla být záležitostí soukromých organizací, aktivit a město tyto dle rozhodnutí zastupitelů má jen případně podporovat formou dotací a grantů, obdobně jako tomu je ve sportu. Pro kulturní výchovu dětí musí být více aktivní škola a to i v mimoškolním čase za jasné podpory radnice. Nikoliv nějaká společnost s ručením omezeným, která rozhoduje jaký kulturní programy dětem, za jejich úplatu, poskytne. Případné vhodné prostory pro kulturní vyžití jak mládeže tak dospělých se zajisté najdou jak ve školách tak dalších nemovitostech, nejenom ve vlastnictví města.

Čas budoucí teprve ukáže, co případný prodej sálu KD Ostrov obyvatelům města vzal, nebo naopak dal nového.

Martin Sedlák, předseda RO TOP 09 Havlíčkobrodsko, člen předsednictva KV TOP 09 v Kraji Vysočina