Je v politice vždy měřeno stejným metrem?

10. 1. 2019

Máme za sebou svátky vánoční a novoroční oslavy. Především konec roku je obdobím, kdy každý z nás bilancuje a hodnotí výsledky svých činů, práce a také událostí, které se každého z nás více či méně dotýkají. Takovou událostí jsou jistě i komunální volby a jejich výsledky. Pojďme si stručně shrnout povolební dění v našem městě. Vítězná strana ODS krátce po volbách oznámila uzavření koaliční spolupráce s hnutím ANO 2011, což samozřejmě zaskočilo všechny partnery ODS z původní koalice. Co k tomu ODS vedlo, je vedlejší, je to ostatně její věc a její svaté právo spolupracovat, s kým uzná za vhodné. Zároveň byli vítěznou stranou osloveni zástupci končící koalice s nabídkou ke spolupráci, včetně KDU-ČSL. Až potud by se dalo hovořit o standardních politických vyjednáváních, která bývají i ostřejší, ale to prostě k politice patří. Myslíme si však, že další události jdou mimo jakoukoliv korektnost.

První velkou podpásovkou bylo označení TOP 09 za zrádce. Proti tomu se touto cestou důrazně ohrazujeme! TOP 09 v rámci vyjednávání nezradila nikoho, ani KDU-ČSL, ani Broďáky, ani hnutí Společně pro Brod. Ona legendární věta „Tak se nezradíme?“ byla účelově dezinterpretována. Jak? Jednoduše! Stačí na konci věty místo otazníku dát tečku a stejná slova mají rázem jiný kontext.

Když Libor Honzárek, v rámci jednání tzv. „devítky“, vznesl tuto otázku, tak ještě netušil, společně s kolegou Milošem Fikarem, jaké návrhy na povolební uspořádání brodská KDU-ČSL předkládala hnutí ANO. Když byly nabídky KDU hnutím ANO odmítnuty, pak teprve KDU změnila strategii.  KDU-ČSL by si měla sama nejprve sáhnout hluboko do svědomí a zrekapitulovat si, s kým, kdy a o čem vlastně v kampani jednala. Proto TOP 09 nakonec odmítla podepsat společné prohlášení a jednání o společném postupu opustila.

Nyní k ryze současnému dění. Ano, TOP 09 vstoupila do koalice v Havlíčkově Brodě a v očích některých obyvatel města již nejsme čistí, nejsme vzory demokracie. Proč? No ušpinili jsme se v jejich očích, protože spolupracujeme s ANO 2011. A to nás dost mrzí, protože si nemyslíme, že bychom k tomuto kroku přistoupili nějak lehce a už vůbec ne nějak programově. TOP 09 do poslední chvíle doufala, že se podaří pokračovat v původní koalici, což ale znemožnil pokus o vysokou hru některých z partnerů. Hru, na kterou neměli ani náhodou dobré, vlastně žádné, karty. V rámci TOP 09, ale i v rámci kandidátky proběhla bouřlivá diskuze a následně tajná volba s výsledkem 9:6 pro vstup do koalice.  Tím jsme ale neopustili ideály demokracie, tím jsme nedali panu Babišovi souhlas s jeho kroky při vládnutí, tím nelegitimizujeme jeho střety zájmů a už vůbec tím neomlouváme jeho spolupráci s StB. A rozhodně se tím nestavíme zády k morálce a demokratickým principům! TOP 09 se žádnému ze svých ideálů nezpronevěřila, nejde nám o koryta, jak někteří si myslí a hlásají, ani jsme nezradili své voliče. Předpokládáme, že nás volili především proto, abychom se aktivně podíleli na vedení města a měli šanci ovlivňovat jeho vývoj a směřování. A to bohužel v opozici prostě nejde, čehož jsou si čerství členové opozice plně vědomi. To jim ale nedává žádné právo, aby do TOP 09 kopali a mysleli si, že kdykoli se jim to hodí, použijí ji jako terč, do kterého budou házet své šipky bezmoci. Zde bychom možná doporučili například panu Jůzlovi, aby si důkladně zametl před svým prahem a zavzpomínal na svá hlasování v minulých volebních obdobích, kdy jako člen koalice a místostarosta osobně volil zástupce KSČM do pozic předsedů výborů, do dozorčích rad, například v minulém volebním období do dozorčí rady městského Divadla a kina Ostrov. Domníváme se, že přes kulturu se jistě dá na občany působit lépe než přes vodovody a kanalizace. Když pan Jůzl ve svém facebookovém statusu tolik vzýval demokratické principy, mohl by se přiznat jako chlap sám, v jakých případech hlasoval souhlasně pro lidi z KSČM.

Aby bylo tedy jednou pro vždy jasno, TOP 09 je členem demokratické koalice, která se rozhodně neopírá o hlasy KSČM, ani podporu této strany nijak nežádá a už vůbec si ji „nekupuje“ nějakými místečky v městských firmách. A pokud snad KSČM hlasuje s koalicí, je to rozhodnutí komunistů. A mají-li si po hlasování někteří zastupitelé potřebu zatleskat, ať si klidně zatleskají. Proč tomu hned dávat nějaký hlubší význam?!

Myslím, že je nejvyšší čas vzít rozum do hrsti. Je čas pofoukat si rány a začít pracovat pro občany města. Máme pochopení, že být v opozici má hořkou příchuť, ale je potřeba se přes to přenést a začít se chovat korektně, konstruktivně a nekopat kolem sebe a neházet špínu na ty, kteří zrovna z toho souboje vyšli možná o něco lépe, což vlastně ukáže čas a další volby. Dlouho jsme zvažovali, zda vstoupit do nějaké mediální přestřelky, dokonce jsme byli odhodláni ledacos přejít a nevyjadřovat se, ale vše má své hranice. Proto vám, občanům města, předkládáme vidění situace z pozice TOP 09.

Na závěr přejeme všem občanům Havlíčkova Brodu pevné zdraví, pohodu v osobním a úspěchy v pracovním životě a hodně vzájemné tolerance a pochopení.

Bc. Jaroslav Pejchal, DiS., místopředseda MO TOP 09 Havlíčkův Brod