Honzárek: Nález potvrdil existenci Cimrmanova mlýna v Havlíčkově Brodě

27. 8. 2018

Střed Evropy je v Havlíčkově Brodě. Právě tady totiž byl Cimrmanův mlýn. S tímto recesistickým oznámením přišla havlíčkobrodská radnice. K odvážnému tvrzení ji opravňuje nález mlýnského kamene při rekonstrukci Smetanova náměstí. Kámen se stane jednou z jeho atrakcí.

Dopředu to vůbec nebylo plánované. Nakonec se nové Smetanovo náměstí v Havlíčkově Brodě propojí s osobou českého génia a všeuměla Járy Cimrmana. Mlýnský kámen, který dělníci na náměstí nalezli, se stane ozdobou nově budované fontány. „Když se kopal prostor pro spodní fontánu, objevili dělníci korpus mlýnského kamene. Bude sloužit pro posílení legendy spojené s Járou Cimrmanem,“ konstatoval havlíčkobrodský místostarosta Libor Honzárek. Mlýnský kámen má průměr něco přes půl metru, vážit může okolo dvou set kilogramů. Jde o spodní kámen mlýnského soukolí, který byl upevněn na trámu. Po jedné straně má kovovou obruč. „S největší pravděpodobností byl součástí menšího mlýna, v němž se drtil kaolín na výrobu kachlí na kamna. Jejich zbytky se v okolí rovněž našly,“ uvedl Honzárek s odkazem na archeologa havlíčkobrodského Muzea Vysočiny Aleše Knápka. Po Cimrmanově mlýnu badatelé neúspěšně pátrali 15 let

Nález mlýnského kamene byl nejvýznamnějším objevem při rozsáhlých zemních pracích. Vedení města takový objev chce co nejvíce zužitkovat. Kámen proto zasadí do spodní fontány. Zároveň chce zřídit kolkovnu, kde by si každý turista mohl udělat fotku a odvést si natištěné cimrmanovské razítko. Podle Honzárka se totiž nálezem potvrdila existence takzvaného Cimrmanova mlýna, po němž cimrmanologové z recese pátrají posledních více než 15 let. 

„Pošleme tyto informace největšímu cimrmanologovi Zdeňku Svěrkákovi, aby to všechno posoudil,“ směje se místostarosta. Silný zdroj vody poslouží k potůčku i zavlažování trávníku. Rekonstrukce středové a západní části Smetanova náměstí je jednou z největších letošních investic Havlíčkova Brodu. Na rozlehlé ploše už začíná být patrný klikatící se chodník, podél něhož má středem náměstí z jedné fontány ke druhé téct potůček. K němu město použije zdroje vody pod náměstím. „Jsou tu tak silné, že je využijeme i k pravidelné umělé závlaze pobytového trávníku na většině plochy náměstí,“ poznamenal Honzárek. Město tu nechalo vytvořit uzavřený oběh hnaný čerpadly. Ve spodní části už roste průchozí betonový kříž, který má připomínat kapličku, jež na tomto místě před zbouráním starého koňského trhu bývala.

Zdroj: iDNES

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme