Zahraniční studium studenty jihlavské polytechniky zatím příliš neláká

Informace Ladislava Jirků, lídra TOP 09 Vysočina

18. 2. 2010
Šestadvacet studentů Vysoké školy polytechnické Jihlava bude v letním semestru sbírat zkušenosti na deseti místech v Evropě. Jde o rekordní počet studentů, které v těchto dnech vysílá jihlavská vysoká škola na zahraniční univerzity. Přesto je však podle rektora Ladislava Jirků zájem o studium v zahraničí mezi studenty stále velmi malý.
„Nabídka zahraničních univerzit je vyšší, než odpovídající poptávka po nich. Je to dáno jednak tím, že dnes už může každý vycestovat kdykoli sám a jednak zvýšenými finančními nároky na studium v zahraničí," vyjmenovává hlavní důvody nezájmu ze strany studentů rektor Jirků.
Po finanční stránce se jihlavská polytechnika snaží vyjít studentům maximálně vstříc. Vybraní uchazeči dostávají k běžnému stipendiu ještě příspěvek od kraje Vysočina, aby tak studium v cizině nebylo výrazně dražší než běžný semestr na domácí škole.

Jedinečná životní příležitost k nezaplacení
Na většině univerzit v České republice je situace podobná. Univerzity však mají větší nabídku pobytových míst. Studenti tak mohou díky stipendijnímu programu Erasmus, zkusit jiné vysokoškolské prostředí. Poznat odlišný způsob života i školy je pro studenty velkou příležitostí, jak se v cizím jazyce vzdělávat ve svém oboru. „Je to zkušenost do života k nezaplacení. Hlavně pro studenty cestovního ruchu by to mohla být vedle studijních praxí další velká příležitost k získání nových zkušeností," myslí si rektor Jirků.
Při dnešním počtu dva a půl tisíce studentů VŠPJ tvoří počet vyjíždějících do zahraničí asi jedno procento. Do budoucna by škola chtěla tento počet zdvojnásobit. V letošním akademickém roce vycestovalo dohromady dvaatřicet uchazečů, což je nejvíce od roku 2005, kdy škola začala realizovat první studijní pobyty na zahraničních školách. Mezi nejčastější destinace studentů patří Rakousko, Portugalsko a Litva.

Pavla Janoušková