Za růst státního dluhu může Špidla se Sobotkou, žádný Kalousek

16. 9. 2013

Zřejmě si voliči ČSSD nepamatují, ale v době vlády premiéra Vladimíra Špidly a v době, kdy byl ministrem financí  náš "největší" ekonom Bohuslav Sobotka byly přijaty zákony, které zvýšily důchody, zvýšily sociální podpory a všemožné dávky a zvýšily platy státních zaměstnanců.  Tyto všechny výdaje byly nad možnosti české ekonomiky a byly uzákoněny pod heslem: "Zdroje jsou". V době jejich vlády byly navíc veřejné státní zakázky téměř bez kontroly.

Tyto zákony (bohužel v předvolebním období podpořeny i ODS) jsou HLAVNÍ příčinou nadměrných výdajů státního rozpočtu a jsou příčinou stále narůstajícího státního dluhu. Tyto výdaje dělají většinu deficitu! V době vlády ČSSD byly téměř bez kontroly výdaje na veřejné státní zakázky. Tyto zakázky byly několikrát předraženy a způsobily mimo jiné ohromný růst cen (inflaci)!

Nepochopím, jak může ten, kdo je příčinou tohoto pravidelně rostoucího zadlužování(daného zákony) tvrdit, že za výši státního dluhu může ten, kdo přišel vládnout poté! Jak může ten, kdo republiku začal zadlužovat v době konjunktury kritizovat někoho, kdo celkem úspěšně hospodařil  v době krize?  Já si myslím, že minulá vláda hospodařila zodpovědně, neboť nadměrné výdaje alespoň zmrazila a zabránila ještě většímu růstu deficitu. Minulá vláda nastolila cestu snižování cen veřejných zakázek a jejich kontrolu. Minulá vláda rozvázala, alespoň částečně, ruce státním zástupcům a policii a méně je ovlivňovala ve svůj prospěch!

Lidé, prosím, vemte rozum do hrsti a nevěřte LŽÍM oranžových populistů. Sociální stát může být jen ten, který je ekonomicky silný a nikoliv ten, který je na cestě k bankrotu!

Ano, stále lze mnohé kritizovat, ale kritici musí znát příčinu a hlavně musí znát ŘEŠENÍ! Je zcela jistě nutné bránit rozkrádání a šizení státu, avšak jen uvolněním rukou policii, státním zástupcům a soudcům. Je nutno požadovat jejich lepší výkony a nastolit konečně PRÁVNÍ STÁT,  kde se člověk dovolá spravedlnosti a lumpové budou potrestáni!

Ten, kdo je příčinou současné stagnace a nezná recept na zlepšení ekonomické situace země, nemá nárok a nesmí vládnout!  

Jsem realista a vím, že se to asi nepodaří, neboť přestávám věřit v rozum našich lidí. Lidé chtějí slyšet sliby všeho všem, bez ohledu na možnosti a reálnost. Líbivá opatření, jdoucí nad možnosti výkonu ekonomiky, jsou však cestou do pekel!  Pravdu většinou lidé slyšet nechtějí.  Já však vlastní názor říci musím.

Jiří Rod, OSVČ, člen TOP 09 Havlíčkův Brod
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme