Vystoupit z Evropské unie? Co nám tak zlého udělala?

4. 10. 2013

Už asi nikoho nepřekvapí, že ať se dnes Václava Klause zeptají novináři na cokoliv, odpoví jim něco ošklivého na adresu Evropské unie. Teď se ho novináři z MFD ptali na volby, ale ty pana Klause nezajímají, zato by chtěl vystoupit z nedemokratické EU. Když kdysi podepisoval jako premiér žádost o přijetí ČR, byla to jiná EU, ta dnešní znamená stejnou nesvobodu jako před rokem 1989. Co je ještě zajímavější: Václav Klaus připouští, že bez EU je jedno, zda bychom se rozhodovali dobře nebo úplně špatně, ale rozhodovali bychom se svobodně.

Kdo my? Jak se liší míra rozhodování řadového občana v rámci EU a mimo EU? Občan rozhoduje ve volbách a tu možnost má nejen v republikových volbách, ale i ve volbách evropských. Občana tedy pan Klaus na mysli nemá, výsledky voleb ho nezajímají. Na evropské normy se musí ohlížet nejvyšší státní reprezentace. Naštěstí. Když se v devadesátých letech ohlížet nemusela, velký pořádek tu nepanoval.

Tak co nám ta Evropská unie tak hrozného udělala, že bychom jí měli dát kvinde? Když si prohlížíme i v odlehlých vesnicích opravené památky, vybudované cesty a jiné části infrastruktury, vídáme tam hodně často informaci „postaveno za prostředky EU“. Jen do zemědělství přiteče za roky 2007-2013 cca 240 mld. Kč z fondů EU. Pravda, nemáme český rum, máme Tuzemák. A co, chutná snad jinak? O „pomazánkové máslo“ nepřijdeme, když se bude jmenovat „pomazánkový krém.“ To není zvůle EU, to my jsme si popletli pravidla, nebo spíš se je snažíme obcházet. Ani Francouze by nenapadlo nazvat koňakem brandy, která se vyrábí jen kousek od vesnic v oblasti Cognacu. Věci mají být nazývány pravými jmény a to nám neškodí, naopak.

Vyloženě úsměvné je, když slyším stížnosti, že kvůli EU se nesmí prodávat hotové jídlo starší než tři hodiny. Chápu, že se to nelíbí majitelům restaurací, ale zákazník je tak chráněn před zkaženým gulášem, který nám tu kdysi klidně prodávali a ti spořiví by prodali zase. Ti slušní jistě ne, ale uvědomme si, že my jsme ta země, kde se našli podnikavci, kteří prodávali jedovatý alkohol. I jim bychom chtěli popřát víc svobody?

S tím souvisí ještě jeden Klausův „výrok dne“: EU podle něho přispívá ke všemu špatnému, co se v české společnosti, politice i ekonomice děje. Tak si zrekapitulujme, co většina z nás za špatné považuje: podvody, rozkrádání, neprůhledné státní zakázky, korupci, vlekoucí se soudní řízení, nadměrné výhody politiků, rozmáhající se aroganci, imperiální počínání regionálních kmotrů, nedostatečné postihování trestných činů… Možná jsem na něco zapomněl. Mohu však tvrdit, že nic z toho na nás neposlala Evropská unie. Ani beztrestnost a čistá konta pánů z H-systému a jim podobných není dílem Bruselu, ale je provenience čistě domácí a zároveň v Evropě unikátní. Více tvořivosti k takovým činům opravdu nepotřebujeme.

Karel Tureček, lídr kandidátky pro volby do PSP 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme