Vítězí vždy ten nejlepší, ale hrát se musí fair-play

27. 8. 2012

Reaguji na slova předsedy Česko-vietnamské společnosti Marcela Wintra chválící vietnamské obchodníky. Ano je pravdou, že jejich provozovny nabízejí občanům delší pracovní dobu, možná i lepší cenu zboží. Na druhou stranu je potřeba se podívat za jakou cenu a proč. Co za toto platíme nepřímo všichni, celá společnost. Jenom proto, že tito zneužívají dlouhodobé situace v zemi, mezer v legislativě. Plně využívají neochoty finančních úřadů a dalších orgánů státních správy provádět stejně důsledné kontroly v jejich provozovnách jako to činí u ostatních obchodníků a podnikatelů. Toto je jev, který bohužel nezmění žádná vláda, ať je modrá, oranžová, nebo duhová. Pro jeho nápravu se musí změnit přístup úředníků. Tito radši volí cestu kontroly podnikatelského subjektu tuzemského, kde tento je jim téměř vydán na pospas a nikam neuteče. Než složitou kontrolu u asijského obchodníka, který bude mít spoustu vytáček, když už neví co by tak použije to svoje klasické „Já neumim česka“, nebo sedne na letadlo a již jej pod současnou identitou v Čechách nikdo neuvidí.

Bylo by velice zajímavé porovnat výsledky jejich podnikání, pokud budou mít přihlášeny všechny zaměstnance, těm vyplácet mzdu a platit za tyto odvody. Dodržovat zákoník práce, řádně platit daně, pojištění tak jak to musí konat čeští obchodníci a další obchodní řetězce působící na tuzemském trhu. Jejich až téměř panická hrůza ze zavedení elektronických pokladen jen dokládá, jak to dnes v jejich podnikání chodí. Ono totiž po zavedení takovéto pokladny již nebude tak snadné mít v oběhu zboží neznámého původu, vyhýbat se registraci DPH a následně i dalším daňovým povinnostem. Vždyť je toto běžné ve světě, tak proč by toto nemělo být i u nás. Nebo se máme všichni stále nechat okrádat touto skupinou, která řádně neplatí daně, odvody a ještě využívá našeho štědrého sociálního systému. Co jiného v konečném důsledku totiž je nezaplacení příslušné daně než okrádání celé společnosti.  

Je velice hezké od pana Wintra, že vyzývá české obchodníky k soutěži, kde zvítězí ten nejlepší. Zajisté by byla pro obchodníky tato výzva vhozenou rukavicí, vhodnou k sebrání a možná i zajímavý souboj pokud by všichni měli stejné podmínky a někteří nestartovali o půl okruhu napřed. Takže před soubojem srovnejme pravidla pro všechny obchodníky, uvidíme, zda poté ještě asijští obchodníci nastoupí do startovních bloků (nebo radši nastoupí do letadel) a směle ke startu se připravit. Rozhodně poté nebude nikdo proti, a kdo na takovémto souboji jenom získá, bude zákazník. Máte pravdu, pane Winter. Vítězí vždy ten nejlepší, ale hrát se musí fair-play, nikoliv dle Vašich představ.  

Martin Sedlák, předseda RO TOP 09 Havl. Brod
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme