× Pojďte do toho s námi.

Tomáš Augustýn: Vzdělání je klíčem k prosperitě

9. 5. 2016

Konferenci s názvem „Budoucnost není ve hvězdách, ale ve vzdělání“ symbolicky hostila brněnská Hvězdárna a planetárium. „Vzdělávání považuji za klíčovou složku rozvoje moderní společnosti. Proto se mu věnuji profesně a proto jsem inicioval sobotní konferenci. Považuji za nezbytné prodiskutovat zásadní oblasti vzdělávání s našimi členy a jasně formulovat postoje TOP 09 k aktuálním otázkám vzdělávání,“ řekl iniciátor akce Tomáš Augustýn (TOP 09), který je ředitelem ZŠ a MŠ v Novém Veselí na Vysočině.

Jeden z bloků programu byl věnován tematice mateřských a základních škol. Poslankyně Anna Putnová (TOP 09) poukázala na možnosti vylepšení v základním stupni vzdělávání: „Zásadním problémem je nedostatek pohybových aktivit. Ideálním stavem by bylo zavedení 3 hodin tělesné výchovy týdně. Tyto hodiny by byly ale připravované žákům na míru tak, aby si každý přišel na své a nikdo se hodin neobával. Pohybové aktivity v rámci ZŠ jsou prokazatelně nejefektivnějším  řešením nedostatku pohybu dětí.

Jinou perspektivu přinesl do diskuse starosta obce Drnovice na Blanensku a vystudovaný pedagog Petr Ducháček (TOP 09): „Škola je nejenom základem života, ale i obce. Pokud děti chodí do místní školy, zpravidla tak získají silnější vztah ke své obci a je větší šance, že v ní budou chtít zůstat a založit rodinu. Pro rozvoj venkova jako takového je to zcela zásadní.“

Konferenci pořádal think tank TOPAZ ve spolupráci s Konrad Adenauer Stiftung. Navázala na sérii akcí, která předchází celorepublikové ideové konferenci, která proběhne v červnu.

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 VYSOČINA