Svatopluk Dvořák: Dostaňme platy ve školství na úroveň policie

28. 7. 2016

Tak nám paní ministryně nabízí další změny ve školství. Místo dlouhého popisu jeho stavu a rizik změn financování nebo řízení se pokusím popsat hlavní bolesti českého školství a politiky v několika bodech. A rád začnu tím, co je dobře:

– České školy snad nikdy v historii nebyly v tak dobrém materiálním stavu – nové zateplené fasády, nová okna, upravená parková okolí, nová venkovní sportoviště s umělým povrchem, ve většině tříd interaktivní tabule, nově vybavené odborné učebny atd.

– Nabídka vzdělávacích oborů a činností jako doučování i mimoškolních aktivit je bohatá.

– Kdo má zájem se realizovat a soutěžit v různých oborech má nespočet možností, které školy nabízejí. Díky EUfondům!

Máme partnerskou školu ve Vídni a jejich vybavení je podstatně horší. Paradoxem je, že toto všechno bylo vybudováno za jejich peníze (čistí plátci EU).
Na druhou stranu jsou v českých školách naprosto přetížení, frustrovaní kantoři, na  které se nakládají další a další povinnosti – testování, soutěže, administrace, projekty. Vlastní učení je už jen něco jakoby mimochodem, a přitom je stále víc dětí s poruchami učení či jinak postižených. Třídy jsou přeplněné a na praktické hodiny se nedělí, jen aby se ušetřilo na platech a nemusel se někdo další propustit pro nadbytečnost.
Současný normativní způsob financování na žáka je špatný a je třeba zohlednit naplněnost tříd a počet odučených hodin – a spolu s počtem žáků pak vytvořit koeficient, který spravedlivěji přiděloval peníze školám.
Kantoři, bohužel, začínají naslouchat demagogům jako Václav Klaus ml., kteří vycítili příležitost využít k sebepropagaci téma školství, protože arogance většiny politických stran vůči školství je vážně velká.

Dobrá proto byla iniciativa našeho poslance Františka Laudáta, který navrhnul dostat platy ve školství na úroveň policie. Rozproudila diskusi o platech a upozornila na to, že kdyby se policie financovala stejně jako školství (podle normativu na žáka), musel by při současné snižující se kriminalitě klesat počet policistů a ne naopak, jak se děje.
Platy ve školství jsou ostudou skoro všech politických stran. Pokud by někdo s tímto tématem začal seriózně pracovat – a ne pouze před volbami – má velkou šanci získat pozornost.
Pokud budeme mít kvalitní školství, nebudeme mít tak rozsáhlý a drahý represivní aparát – policii, soudy, vězeňství. Naše ekonomika pak bude více založena na vědomostech a země bude víc prosperovat.

Naplníme tak naše motto Tradice - Odpovědnost - Prosperita a vrátíme se ke kořenům. :-)

Svatopluk Dvořák, pedagog a kandidát č.15 do krajských voleb za koalici "Žijeme Vysočinou - TOP 09 a Zelení"

Volby:
2016 zastupitelstva krajů - Vysočina - 15. Svatopluk Dvořák