× Staňte se našimi členy!

Šimo: 40 let komunismu poznamenalo lidské osudy

26. 2. 2019

Také na Vysočině si členové TOP 09 připomněli smutné výročí převzetí moci komunisty v Československu 25. února 1948. Členové TOP 09 ve Žďáru nad Sázavou si jako místo připomenutí vybrali ulici Wonkovu, kde je umístěna pamětní deska věnovaná památce jednoho z posledních mučedníků tohoto zrůdného režimu – Pavlu Wonkovi.

„Čtyři desítky let komunismu poznamenaly výrazně lidské osudy. Vraždy, vězení, nucený útěk ze země, zabavení majetku, nepřátelství k náboženství, znehodnocení historických památek a další hrůzy. Milada Horáková a řada dalších jsou konkrétní příběhy lidí, na které nesmíme zapomenout. Patřil k nim i Pavel Wonka. Nejen na něj jsme si dnes vzpomněli,“ řekla regionální předsedkyně TOP 09 Lenka Šimo.

Krajský předseda Jiří Blažek oceňuje aktivitu členů TOP 09: „Považuji za důležité si podobné události neustále připomínat, zvláště v dnešní tristní situaci, kdy máme vládu závislou na hlasech komunistů a v jejímž čele stojí premiér, soudem usvědčený ze spolupráce s komunistickou státní bezpečností.“

Město Žďár nad Sázavou, jako jedno z mála v ČR, pojmenovalo jednu z ulic po vězni svědomí Pavlu Wonkovi a v roce 2012 zde byla odhalena pamětní deska.

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

KRAJSKÁ KANCELÁŘ TOP 09 VYSOČINA