Rusnokova úřednická vláda aneb vláda 4. cenové kategorie

17. 12. 2013

Současná vláda bez politického mandátu na svém počátku přijala kodex slušného chování. Nikdo z nás však nevěděl, jak takový kodex vypadá.  Avšak po úniku informací z jednání Poslanecké sněmovny již víme, že se jedná o kodex 4. cenové kategorie.

Všichni víme, že úřednická vláda je prý složená z „odborníků“. Poslední události však ukázaly, že by se nemělo jednat jen o odborníky z oboru, ale i o odborníky na chování a morálku. Kdyby tomu tak skutečně bylo, tak bychom se nestali svědky ohromného faux pas, kterého se dopustil úřadující premiér Jiří Rusnok spolu s ministrem obrany generálem Vlastimilem Pickem.

Mikrofony u řečnického pultíku ve Sněmovně totiž minulý pátek zachytily kromě oficiálních proslovů i konverzaci Rusnoka s ministrem obrany s Pickem. Bavili se zcela nevybíravým způsobem o cestě na pohřeb Nelsona Mandely. "Ty vole, teď ještě zase zemřel Mandela. Ty vole, já se úplně třepu, abych tam nemusel jet," říká Rusnok Pickovi. „Ty vole, já doufám, že tam pojede prezident. Já mám ještě nějakej oběd, pak máme večeři. Já jsem ve strachu, abych tam ještě nemusel jet. To je navíc dálka jako prase. To bych tam musel nějakou linkou," pokračuje premiér. "Ne, speciálem," uklidňuje ho šéf obrany. "Kdo to zaplatí?" oponuje mu Rusnok. "No, já to zaplatím," zůstává v klidu Picek.

Přijde vám to normální? Myslíte si, že se jedná o úroveň hodná našim vysokým státníkům, kteří reprezentují naši zemi? V této zemi je snad možné již všechno. Navíc o pár dní později Rusnok vyrukoval v rozhovoru s Václavem Moravcem s tím, že v soukromém hovoru dvou kolegů, byť členů vlády, nevidí žádný problém v tom, že řekne vole a prdel. Prý nic špatného neudělal. Následně se Václav Moravec Rusnoka zeptal, zda si vzal z faux pas nějaké poučení a Rusnok v klidu odvětil: „Poučení, že v Čechách prostě nesmí člověk věřit nikomu.” V tento moment tomu Rusnok opravdu nasadil korunu.

Vždy si říkám, kde se bere ona vulgárnost, hrubost a možná i potom násilí mezi mladými lidmi. Ne nadarmo se říká, že příklady táhnou. Ze života všichni víme, že špatné příklady táhnou více. Ve vystoupení pana Rusnoka již jenom chybělo: Čest práci soudruhu Gottwalde!

Jiří Blažek, člen výkonného výboru TOP 09
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme