Recepty ČSSD pohledem TOP 09

Show skončila, banány budou

15. 3. 2010
Kdo poslouchal hotové recepty ČSSD na řešení problémů naší společnosti, které zazněly na sobotní programové předvolební konferenci této strany, mohl snadno nabýt dojmu, že je tady strana, s níž se povede nám všem zaručeně dobře. A nejspíš hned po volbách, jako po mávnutí kouzelným proutkem.
Takováto slepá víra a důvěra není ovšem rozhodně na místě. Slova jako „hotové", „snadno" či „zaručeně" jsou zrádná vždycky, zvláště když v duchu jejich významu mluví před volbami čeští politici, zejména pak ti, s nimiž už máme nějaké zkušenosti.
Reálné ekonomické ukazatele nám totiž říkají něco úplně jiného, než o čem mluví Jiří Paroubek a jeho nejbližší ze sociální demokracie. A my všichni si musíme velice rychle uvědomit, že konference v americkém střihu je spíš show než korektní dialog s voliči. Světla zhasla, show skončila, ale vyřčená slova s problémy nepohnula ani o píď.
Na sobotní sociálnědemokratické estrádě zazněla také řada užitečných slov i vzkazů. Například ten, že lídři ČSSD si nedovedou představit koalici s TOP 09. Takový vzkaz vítáme, ani v TOP 09 si podobné spojenectví představit nedokážeme. Sice bychom mohli v programových východiscích jistý dílčí průnik možná nalézt, ale dospět k němu by bylo možné pouze v případě takového kompromisu, jakého v současnosti není ČSSD rozhodně schopná. A pak je tady ta zjevná nabubřelost, která může krátkodobě někomu imponovat, ale nám je naprosto cizí.
Nebýt po volbách v koalici s ČSSD nebude v žádném případě společenským handicapem, případně výrazem slabosti. Nejeden volič si to určitě uvědomí a slova jako „hotové", „snadno" či „zaručeně" logicky pochopí spíš jako varování. Právě takzvané hotové recepty mohou být ve svém důsledku hodně kontraproduktivní. Občan potřebuje totiž především svobodu a šanci, příležitost. Tyto hodnoty naplněné v praxi mu pak ve svém důsledku umožní lepší přístup i ke zdrojům vznikajícím například v rámci fungujícího systému mezigenerační solidarity.
ČSSD působila na své konferenci jako hospodář, který se snaží přesvědit veřejnost, že uspořádá dožínky již v červnu, přestože se potřebné obilí sklízí v našich podmínkách po staletí až v srpnu někdy i v září. Zatímco v tom červnu bývají spíš banány z dovozu. Občas se u nich objeví i cedulka: „Po přechodnou dobu sleva".
Ing. Jiří Blažek, předseda krajské organizace TOP 09 na Vysočině
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme