Půjčit, nepůjčit? Být či nebýt?

vyjádření Jiřího Blažka, předsedy krajské organizace

14. 12. 2011

Půjčit, nepůjčit? To je otázka, která hýbe celou politickou scénou. Devadesát miliard je hodně peněz a nikdo z toho nemá radost, ale musíme si uvědomit širší souvislosti. Nemůžeme se dívat jenom k našemu rybníku, ale musíme zvednout oči dál.

Prezident Klaus zastává názor – nepůjčit. ODS je rozpolcená, jako vždy. Pro půjčku je TOP 09 a ČSSD. Fakt, že přes 80 % našeho exportu směřuje do Německa, tedy do Evropské unie, není možné přehlédnout.

Velká Británie se už rozhodla, Maďarsko je omluveno, samo totiž čerpá podpůrné peníze z EU, Polsko peníze půjčí. V současné chvíli se otázka půjčit či nepůjčit přesouvá do roviny, zůstat izolováni nebo ne? Myslím, že se nám to ukázalo v dějinách mnohokrát. Česká republika je malá země a nemůže si hrát na velkého pána. Zvláště, když je závislá na ostatních. Ale jde tu také o loajalitu k Evropské unii. Chtěli jsme být členem a být tak součástí Evropy. Vstoupili jsme do svazku (manželského) a očekává se, že budeme spolu v časech dobrých a zlých. Je na čase, abychom ukázali, že nejsme národem, který jenom převléká kabáty. Jednou jsme si vybrali, tak si za tím stůjme.

Ing. Jiří Blažek, předseda krajské organizace TOP 09 na Vysočině
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme