Pevné názory a myšlenky už jsou zřejmě pasé…

20. 11. 2013

Není to tak dlouho, konkrétně minulé úterý, co lídr sociální demokracie Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání s týmem KDU-ČSL v čele s Pavlem Bělobrádkem uvedl, že v otázce církevních restitucí nadále panuje neshoda. Sobotka také zmínil, že šéf lidovců Pavel Bělobrádek byl neoblomný už při příchodu na onu schůzku. Dokonce minulý týden veřejně prohlásil, že jsou církevní restituce pro lidovce uzavřené. I přes tento nesoulad Bělobrádek označil jednání za poměrně konstruktivní. Že by si tím nechal zadní vrátka pootevřená?

Lidovci jsou podle Bělobrádka připraveni na všechny varianty vývoje, včetně varianty, kdy by mohli z vládní sestavy vypadnout. Avšak světe div se, co se týče razantního postoje lidovců vůči církevním restitucím, ledy se pohnuly…

Babiš před časem zmínil, že názory nemění jen hlupák! Že by se tím šéf lidovců inspiroval? Neuplynulo ani pět dní a už v sobotu jsme se mohli dočíst o tom, že církevní restituce až takovým problémem v utvoření koalice nejsou. Nikdo z nás zřejmě nečekal takový obrat, jaký pan předseda Bělobrádek předvedl. Prý výbušné téma církevních restitucí nebude na překážku vzniku trojkoalice. Podle Bělobrádka mělo narovnání státu s církvemi proběhnout dávno, a když už konečně proběhlo a je nasmlouváno, mělo by se v tom pokračovat. Jeho zatvrzelý postoj však nyní poněkud polevuje, protože připouští možná jednání. Je ale záhadou, co za touto změnou jeho postoje stojí. Proč si najednou jde Pavel Bělobrádek s ČSSD a hnutím ANO na ruku? Jsem opravdu zvědav, jak se celá tato situace vyvine a v čí to bude prospěch.  

Jiří Blažek, člen výkonného výboru TOP 09
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme