Paroubek a ti jeho sportovci

názor Jiřího Blažka, kandidáta TOP 09 na Vysočině

11. 3. 2010
Krasorychlobruslení není žádné přeřeknutí, je to velice příznačné slovo.
Český jazyk získal výborný novotvar. Jen pro pořádek. Tady nejde vůbec o to chytat někoho za slovíčko kvůli přeřeknutí, to se může přihodit kdekomu. Ono zmíněné přeřeknutí není totiž zřejmě náhodné, naopak se jeví jako velice příznačné. Znalec krasorychlobruslení bude tak propříště a navždy přiléhavá nálepka pro každého nýmanda a hlupáka, který se bude pokoušet zviditelnit oborem, jemuž pramálo rozumí, ale to mu vůbec nevadí. Zábrany, vkus a rozlišovací schopnosti na nule, ovšem Brouk Pytlík jako životní vzor.
Je mi protivné, jak se v pravidlených intervalech někteří (většinou ti samí) politici snaží vetřít do přízně sportovců, kteří jsou právě na vrcholu. Ti s nejmenším vkusem pak dokáží s neuvěřitelnou drzostí předvádět, jako že se s tím Lukášem, Martinou či Šárkou znají skoro od mala, a jak už tehdy předpovídali, že z toho dneska bude taková sláva.
Být to na mně, vůbec bych ty papaláše k úspěšným sportovcům nepouštěl. Naopak bych jim opakovaně připomínal, kdeže byli tihle pánové, když dnešní hvězdy ještě jako neznámí a bezejmení mladí lidé kdesi dřeli v amatérských podmínkách, aby se skutečným přičiněním dostali tam, kde jsou teď.
Slávy hvězd by se mohli dotknout pouze ti, kteří dneska opravdu smysluplně podporují úsilí jiného mladého sportovce, jehož jméno budeme my ostatní znát možná za nějakých osm dvanáct let. Nebo taky nikdy, neboť na vrchol se dostanou jen opravdu ti nejlepší, mající i potřebnou porci štěstí. Kdyby znalec krasorychlobruslení prosazoval halu pro opomíjené sportovní odvětví před nějakými pěti lety, kdy byl navíc sám u vesla, tak bych snad ještě měl pro jeho dnešní postoje nějaké pochopení. Ale právě takhle tomu zrovna v jeho případě ani zdaleka nebylo.
Ale nejde jen o sport, s blížícími se volbami budou skýtat prostor pro zviditelnění i další obory. Náš znalec krasorychlobruslení určitě už teď bezprostředně po Českých Lvech a Oscarech ví, kam naměrovat tuzemskou i světovou kinematografii. Za pár dnů při vyhlašování miss se přihlásí jako špičkový expert na ženskou krásu a pak ještě stihne zaskočit do Madridu poradit organizátorům finále fotbalové Ligy mistrů. A pak samozřejmě nechybět při předávání toho slavného ušatého poháru, znamenajícího věčnou slávu.
Pro našeho znalce snad zbude alespoň sláva za autorství jazykového novotvaru.
Ing. Jiří Blažek, předseda krajské organizace TOP 09 na Vysočině
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme