Obce mohly mít tři miliardy z hazardu. Ale nemají…

vyjádření Jiřího Blažka

14. 11. 2011

Zdaněním hazardu mohly obce získat tři miliardy korun. Sněmovna ale rozhodla jinak, a tak peníze zůstanou soukromým firmám, které je mají poslat na charitu. Všichni víme, nebo alespoň tušíme, jak to u nás chodí… Peníze mizí v nejasných organizacích.

ODS, ČSSD, Věci veřejné a KSČM se shodly, že loterijní společnosti vědí asi lépe než obecní zastupitelstva, kde jsou potřeba peníze. Za tímto rozhodnutím vidím jasné vítězství loterijní lobby, která tak dosáhla svého. Přitom obce a města ze svých rozpočtů financují také kulturu, sport, sociální služby a další potřebné oblasti. Obce tak ve srovnání s původním návrhem vlády přijdou o pravomoc rozdělit 5,9 miliardy a nově budou dělit pouze 2,9 miliardy, stát pak 2,6 miliardy.

Navýšením obecních rozpočtů mohlo některým obcím výrazně pomoci. Například na Vysočině by se tak našly peníze, které by financovaly provoz nově vznikajících volnočasových a rodinných center v obcích.

Pro tento systém nebylo ministerstvo financí ani vláda, ale jednotliví poslanci ODS, ČSSD, KSČM i ministr Věcí veřejných. Právě těch se musíme ptát, co je vedlo k takovémuto rozhodnutí. A hlavně to musejí vědět občané, protože těch se to týká. A velmi osobně. A stejně tak osobně se to dotklo mě. Jsou věci, nad kterými rozum zůstává stát.

Nastává doba utahování opasků. Ale proč někdo musí utahovat a jiný může povolovat? Musíme se ptát poslanců z našich krajů, jak a proč takto hlasovali. Proč věří více hazardním firmám než zástupcům obcí?

Jmenovitý
přehled hlasování najdete na webu Sněmovny www.psp.cz: hlasování
číslo 191.

Jiří Blažek, předseda krajské organizace TOP 09 v Kraji Vysočina
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme