22. 11. 2021
Tahle iniciativa Policie České republiky NEODKLÁDEJ TO mi udělala velkou radost...
V roli starostky jsem domácí násilí několikrát řešila. Vždy jsem byla překvapena, kdo... Vždy jsem měla strach, abych nepřekročila hranici. Ale zároveň jsem měla obavy, abych dostatečně pomohla a nezklamala důvěru. Vždy to bylo velmi křehké. A vždy mě to velmi osobně zasáhlo. Současně jsem procházela vnitřním pocitem, že ti, kterým se to děje, vlastně vůbec netuší, jaké mají možnosti a na koho se obrátit, když už v sobě naleznou sílu vzepřít se.
Dvakrát jsem procházela s oběťmi všemi možnými postupy, procesy, situacemi a institucemi. Pokaždé byly součástí skvělé, empatické dámy z Policie České republiky, které i mě metodicky vedly. Obrovskou sílu vyžaduje se rozhodnout. Ale ještě jednou tolik síly vyžadují všechny kroky následující. A oběti jsou většinou tak vyčerpané, dávno ztratily veškerou sebedůvěru a sebeúctu, sílu bojovat, že často tou dlouhou, administrativně i psychicky náročnou cestou, ztratí zbytky sil, vzdají to a vrací se zpět...
I kdyby tahle iniciativa dodala trošku síly těm, kteří se rozhodují, pak to má smysl. Děkuji za ni a prosím nejen o sdílení, ale i o vnímání toho, co se děje kolem nás. Často můžeme pomoci. Kdokoli z nás.
Martina Lisová, poslankyně PSP ČR a starostka Větrného Jeníkova
.
Vážená paní starostko,
protože v roce 2020 evidovala Policie České republiky nejvíce incidentů se znaky domácího násilí za uplynulých 6 let, rozhodl jsem se i já přispět k boji proti domácímu násilí. Ne každá oběť chce situaci řešit prostřednictvím represivní policie a mnohdy jí stačí pouze získat potřebné informace k tomu, aby se k řešení odhodlala. Oběti jsou obvykle pod silnou kontrolou násilných osob, které jí zamezují styk s přáteli či s rodinou. Mnohdy má oběť možnost pouze vyhledat informace na internetu a na to jsme zareagovali tam, kam se dnešní svět přesouvá – internet a sociální sítě.
V únoru tohoto roku jsme založili neziskovou organizaci Neodkládej to, z. s. a pro veřejnost
· pořádáme bezplatné a anonymní webináře
· děláme živá vysílání na sociálních sítích
· poskytujeme základní informace a rady všem, kteří nás na sociálních sítích kontaktují
Veškerou naši činnost vykonáváme zcela bez nároku na honorář a rádi bychom, aby se k informacím mohlo dostat co nejvíce osob. Ať už obětí anebo těch, kteří chtějí někomu ze svých blízkých pomoci, ale nevědí jak.
Zdvořile děkuji jménem všech obětí, kterým i díky Vaší pomoci pomůžeme najít cestu k obyčejnému životu v bezpečí a beze strachu.
S upřímným pozdravem
pplk. Mgr. Ing. Bc. Vladimír Borský, MBA, LL.M.

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Osobnosti: Martina Ochodnická
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme