Miliardy v Bruselu stojí za udržení CzechInvestu v regionu

Názor Jiřího Blažka, kandidáta TOP 09 na Vysočině

3. 3. 2010
Nápad na omezování činností nebo dokonce zrušení regionálního pracoviště vládní agentury CzechInvest u nás na Vysočině není dobrý. Poradenská pobočka možná někomu může připadat jako zbytečný luxus, ale omezování její činnosti považuji za klasický příklad šetření na nesprávném místě. Teď vůbec nemluvím o případné optimalizaci její činnosti, což je určitě postup žádoucí.
Konzultační a administrativní činnosti CzechInvestu na Vysočině, o jejichž zrušení na ministerstvu průmyslu a ochodu začali uvažovat, jsou důležité pro získávání nejrůznějších investic. Často i těch menších, o nichž se veřejně příliš nemluví a ani mnoho neví. Jenže právě v současné době hospodářské krize jsou takovéto diverzifikované investice nesmírně významné. Zejména malí a střední podnikatelé jsou při získávání dotací z programů jako například Podnikání a inovace odkázáni na pomoc vládního poradenského pracoviště v regionu. Bez pomoci tohoto pracoviště se neobejdou, navíc budou reálně čelit hrozbě, že na granty nedosáhnou. Přitom v rámci zmíněného programu bylo pro Česko vyčleněno v Bruselu na roky 2007 až 2013 až 100 miliard korun, v jejichž čerpání stále máme rezervy.
Podpora zachování regionálního poradenského pracoviště nesmí být v žádném případě chápána jako administrativní nástroj namířený proti svobodě trhu, ba právě naopak. V programových zásadách TOP 09 naopak od samého počátku zdůrazňujeme, že nástrojem k prosperitě je svobodný trh, avšak vymezený jasnými a přehlednými pravidly. Vládní agenturu CzechInvest vnímáme jako příklad efektivně fungující instituce pracující ve službách státu. Samotný CzechInvest je pro nás vlastně investicí, nástrojem při vytváření bohatství, z něhož mohou mít užitek všichni.
Je dobře, že kraj Vysočina začal o zachování CzechInvestu v regionu v jeho dosavadní podobě bojovat, neboť v opačném případě nám reálně hrozí ztráta konkurenceschopnosti se všemi negativními doprovodnými jevy. Neméně důležité bude sledovat, jak efektivní v tomto úsilí současná krajská reprezentace bude a zda nezůstane pouze u slov, případně dopisů. Přeji upřímně nám všem, aby se to podařilo.
Ing. Jiří Blažek, předseda krajské organizace TOP 09 na Vysočině