Miliardy v Bruselu stojí za udržení CzechInvestu v regionu

Názor Jiřího Blažka, kandidáta TOP 09 na Vysočině

3. 3. 2010
Nápad na omezování činností nebo dokonce zrušení regionálního pracoviště vládní agentury CzechInvest u nás na Vysočině není dobrý. Poradenská pobočka možná někomu může připadat jako zbytečný luxus, ale omezování její činnosti považuji za klasický příklad šetření na nesprávném místě. Teď vůbec nemluvím o případné optimalizaci její činnosti, což je určitě postup žádoucí.
Konzultační a administrativní činnosti CzechInvestu na Vysočině, o jejichž zrušení na ministerstvu průmyslu a ochodu začali uvažovat, jsou důležité pro získávání nejrůznějších investic. Často i těch menších, o nichž se veřejně příliš nemluví a ani mnoho neví. Jenže právě v současné době hospodářské krize jsou takovéto diverzifikované investice nesmírně významné. Zejména malí a střední podnikatelé jsou při získávání dotací z programů jako například Podnikání a inovace odkázáni na pomoc vládního poradenského pracoviště v regionu. Bez pomoci tohoto pracoviště se neobejdou, navíc budou reálně čelit hrozbě, že na granty nedosáhnou. Přitom v rámci zmíněného programu bylo pro Česko vyčleněno v Bruselu na roky 2007 až 2013 až 100 miliard korun, v jejichž čerpání stále máme rezervy.
Podpora zachování regionálního poradenského pracoviště nesmí být v žádném případě chápána jako administrativní nástroj namířený proti svobodě trhu, ba právě naopak. V programových zásadách TOP 09 naopak od samého počátku zdůrazňujeme, že nástrojem k prosperitě je svobodný trh, avšak vymezený jasnými a přehlednými pravidly. Vládní agenturu CzechInvest vnímáme jako příklad efektivně fungující instituce pracující ve službách státu. Samotný CzechInvest je pro nás vlastně investicí, nástrojem při vytváření bohatství, z něhož mohou mít užitek všichni.
Je dobře, že kraj Vysočina začal o zachování CzechInvestu v regionu v jeho dosavadní podobě bojovat, neboť v opačném případě nám reálně hrozí ztráta konkurenceschopnosti se všemi negativními doprovodnými jevy. Neméně důležité bude sledovat, jak efektivní v tomto úsilí současná krajská reprezentace bude a zda nezůstane pouze u slov, případně dopisů. Přeji upřímně nám všem, aby se to podařilo.
Ing. Jiří Blažek, předseda krajské organizace TOP 09 na Vysočině
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme