Masopustní veselí ve Žďáře bylo obnoveno po téměř půlstoletí

21. 2. 2018

Masopustní průvody v současné době zažívají renesanci. V řadě obcí po celé České republice jsou masopusty obnovovány a těší se velkému zájmu účastníků. Nadšence v maskách můžeme potkat na vesnicích i ve městech.

Ve Žďáře nad Sázavou se až do konce 60. let 20. století konaly pravidelně masopustní průvody, které organizoval Sbor dobrovolných hasičů ve Žďáře. Rozhodnutím předsedy Městského národního výboru pana Bubáka byly však zakázány. Důvod? Rušily klid ve městě. A to byla opravdu velká škoda. Proto jsem se v letošním roce jsem rozhodla tuto tradiční kulturní akci v našem městě obnovit, a to ve spolupráci s místní základní školou, oslovila jsem také místní ZUŠ. Letošní ročník jsme pojali jako zkušební a čekali jsme, jaký bude zájem. Na jedné straně velké nadšení, chuť a motivace, na druhé straně trochu i obavy. Přijdou lidé? Jak důstojně navázat na tak tradiční akci, která byla ve Žďáře oblíbená? Ke spolupráci jsem oslovila také kolegyni z třebíčské TOP 09 Svatavu Matuškovou, se kterou jsme celou akci společně moderovaly. Můj manžel Michal Šimo se potom zhostil role fotografa.

O obnovený žďárský masopust byl velký zájem. V průběhu akce přišlo bezmála 400 lidí. Velkou pochvalu si zaslouží hlavně hudebníci místní dechové hudby, stejně jako občané města Žďáru i lidé z blízka i daleko, kteří přišli v maskách. Největší radostí však byly ohlasy pamětníků, kteří si pochvalovali, že je tato akce konečně obnovena také v našem městě. Po několika desítkách let. Je to do budoucna velký závazek, ale také velká radost. Těším se na příští rok a věřím, že poroste počet masek v průvodu.

Foto: Michal Šimo

Lenka Šimo, místopředsedkyně TOP 09 Žďár nad Sázavou

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme