Martina Lisová: Díky mlaďoši, jste skvělí!

22. 9. 2021
Není nic, co bych považovala za důležitější téma, než vzdělání. Dokonce si myslím, že je moc špatně, že systém vzdělávání je v rukou politiků.
Jako učitelka jsem se vždy snažila spolu s francouzštinou a němčinou předávat žákům i reálie a kontexty doby. Snažím se o to i u svých dětí. Nechávám je, ať jsou přítomny politickým debatám v naší rodině i mimo ni, i když jsou občas bouřlivé. A tak mi přirozeně udělalo radost to, co vidím níže. Mladí lidé jsou nadějí každého národa. A pokud jim předáme to, že politika je součástí života každého z nás (ať si to přiznáme, či ne), pak jsme na dobré cestě.
Nesmíme ale zapomínat, že vzdělávání je dlouhodobý proces a že se každá sebemenší pozitivní i negativní změna projeví až za několik let. A tak je třeba neusnout na vavřínech a pečovat o to, abychom našim žákům a studentům předávali především tu paměť, kterou si ještě mohou osahat či ověřit u svých rodičů a prarodičů, v rodinných i obecních kronikách.
Učitelé mají dnes v ruce neuvěřitelné bohatství v podobě interaktivních, tedy pro žáky a studenty zajímavých a z hlediska uchování v paměti mnohem efektivnějších, multimediálních technologií a programů. K tomu úžasný projekt Paměť národa a mnoho dalších. Tak už jen zbývá, aby pedagogové, ředitelé i starostové na tuhle "vedlejší kolej" vzdělávacího systému nerezignovali.
Naučme je vnímat politiku a její důsledky tam, kde žijí, kde žili jejich předci, kde to znají a kde třeba jednou žít budou. Ověřila jsem si mnohokrát, že když jim začnu vyprávět o zajateckém táboře v našem zámeckém parku na konci 2. světové války, kam se dnes chodí houpat do sítí, nastane nejdříve ticho, pak zájem a pak mnoho otázek. A jejich vztah k tomu místu se rázem mění. Vědí, proč je tam ten březový křížek, přemýšlí, jak je možné, že tudy prošlo 100.000 německých vojáků za 3 týdny, zeptají se doma prarodičů, jestli si to pamatují, pochopí, proč tam často chodí hledači a zajímají se, zda našli nějaký vojenský odznak. Já tam lítala celé dětství a mládí a nic z toho jsem netušila.
Tak přeji nám všem - starostům, učitelům a především rodičům, aby se nám podařilo jim předat, že lhostejnost se nevyplácí, že každý hlas se počítá a že politika je všude kolem nás.
Díky, mlaďoši. Jste skvělí!
Martina Lisová, starostka Větrného Jeníkova a lídryně TOP 09 na kandidátce SPOLU na Vysočině 

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme