Máme se skutečně bát imigrantů?

17. 4. 2014

Vyjádření kandidáta Redy Ifraha do EP k průzkumu CVVM „Názory občanů na cizince žijící v ČR“ a odpověď na dotazy novináře z lidovky.cz

Hned zkraje musím předeslat, že se obávám, že byl průzkum negativně ovlivněn populistickými a mnohdy až xenofobními výroky některých představitelů českých politických stran. Jejich zájem prezentovat populistické názory je dlouhodobě nebezpečný pro naši zemi a přináší pouze krátkodobé zvýšení popularity konkrétním jednotlivcům.

V každém případě chápu možné obavy, a proto si myslím, že to nelze vnímat jako marginální otázku a to nejen pro Česko. Jako členská země EU využíváme výhod schengenského prostoru volného pohybu, tedy prostoru bez vnitřních hranic, a proto je správné nastavení pravidel pro imigraci a integraci přistěhovalců třeba řešit na evropské úrovni. Musíme se věnovat nejen pravidlům udělení povolení k pobytu (ať už na určitou dobu či trvalého) a pracovních povolení, ale i otázce integrace přistěhovalců a samotného přístup státu k této skupině.

Každý členský stát by měl mít doplňkově definovanou vhodnou integrační politiku, která pomůže imigrantům s integrací a vyvaruje se vytváření uzavřených komunit, které necítí sounáležitost s hostitelskou zemí.

Základním předpokladem funkčnosti přistěhovalecké politiky, ať už evropské nebo národní, je ochota samotného přistěhovalce přijmout společenské a kulturní hodnoty hostitelské země. Tento fakt mohu potvrdit z vlastní zkušenosti. Moji rodiče se museli při zakládání rodiny rozhodnout, v jaké zemi budou vychovávat své děti a volba Česka automaticky předpokládala osvojení si českých společenských a kulturních hodnot. Díky jejich výchově jsem neměl pochyby o sounáležitosti s českou společností a ani jsem neregistroval žádné zásadní konflikty s mým okolím.

S ohledem na své vlastní zkušenosti se budu snažit přispět k řešení tématu jak na české tak i na evropské úrovni, ale rozhodně se hodlám vyvarovat populistických výroků a hesel.

Mgr. Reda Ifrah, místopředseda MO TOP 09 Žďár nad Sázavou