Lisová: Kvalita veřejného prostoru zásadně utváří kvalitu našich životů

22. 7. 2021
Martina Lisová: „Je tomu několik týdnů, kdy jsem mohla společně s panem senátorem Tomášem Czerninem navštívit město Havlíčkův Brod, kde jsou oba místostarostové, Libor Honzárek (TOP 09) i Zbyněk Stejskal (ODS), našimi kandidáty SPOLU 21 pro sněmovní volby.
Libor Honzárek, který je současně předsedou Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska, nám věnoval svůj čas a provedl nás krásným historickým centrem Havlíčkova Brodu. Od té doby, co jsem starostkou, se na veřejný prostor dívám jinýma očima a každý můj výjezd za hranice našeho katastru znamená, že zírám na zastávky, chodníky, zeleň, odpadkové koše, lampy veřejného osvětlení, lavičky, kontejnerová stání… Na dovolenou už se mnou nikdo jezdit nechce.
To téma je velmi široké a nedá se ovlivnit ze dne na den. Je to běh na dlouhou trať a nemělo by v něm jít o politiku, ale o nalezení společné linky, konceptu, který se bude hledat společně s občany, který se bude nenásilně opakovat a prolínat celou obcí/celým městem. Skvělé je, když se podaří nalézt oporu ve spolupráci s architektem, jež nabídne odborný pohled a zároveň bude umět šikovně vysvětlit PROČ?
Přesvědčit o důležitosti koncepčního dlouhodobého plánování zastupitele i občany, bývá velmi náročné a mnozí z nás to cestou vzdají. A to je veliká škoda. Veřejný prostor totiž patří všem a všichni by se v něm měli cítit dobře, měl by být funkční, ne jen na okrasu a hlavně by měl být bezpečný a měl by respektovat původní historickou stopu.
To se v Havlíčkově Brodě úžasně daří. Historické centrum je po rekonstrukci jedno z nejkrásnějších, a přesto je přístupné dopravě, volnému času i běžnému každodennímu životu. A na něj navazují dvě další plochy. Překrásný park s rybníky a zázemím pro všechny. A další náměstíčko, kde se daří dlouhodobou snahou nalézt soulad mezi lidmi, kteří zde bydlí a těmi, kteří sem chodí za zábavou.
Byla jsem nadšená z detailů, kterých si možná mnozí nevšimnou (obzvláště ti, kteří v daném prostoru žijí) a které utváří ten krásný a funkční celek. Do náměstí nikdo nevložil jediný kousek betonu – všude je kámen. I pruhy pro nevidomé jsou vytvořeny z kamenné dlažby. V navazujících plochách najdete místa stinná i slunečná. Na trávu si můžete lehnout. Vodní prvky zabaví děti. Mnohé detaily nenásilně a přitom nápaditě odkazují na historii.
Myslím, že brodským se v jejich prostoru musí žít moc hezky. A pro mě je přístup vedení města vzorem. Díky za možnost nahlédnout pod pokličku."

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme