Lékaři v krizi

Pohled na věc poslance L. Jirků

25. 2. 2011

Ve chvíli, kdy můžeme říci, že krize ve zdravotnictví je zažehnána, si vedle hlubokého oddechnutí musíme položit i některé znepokojující otázky. Tou první je otázka, kdo je vítězem v tomto velkém střetu.

Myslím, že jediným spokojeným nepřímým účastníkem jsou pacienti.

Obě hlavní strany sporu o reformy ve zdravotnictví mohou jen stěží otevírat lahve šampaňského. Zkrátka se nakonec dohodli na kompromisním řešení. Přitom se ale vlastně mluvilo jenom o penězích. Ostatní reformní kroky zcela zanikly vedle toho, mezi koho se rozdělí ty dvě miliardy a o kolik si lékaři polepší. Nepochybuji o tom, že ty peníze si lékaři zaslouží, ale stejně si myslím, že lépe před veřejností obstál ministr zdravotnictví.

Tou druhou otázkou je, co bude dál. Kdo začne útočit na státní kasu, když konec krize je v nedohlednu? V této souvislosti je důležité sdělení ministra Hegera, že další peníze do zdravotnictví závisí na úspěchu reforem, které se rozbíhají, a kterým by nyní měla být věnována větší pozornost i v médiích.

Jak se ale v této situaci zachovají hasiči, policie a třeba také učitelé?

Začnou i oni odcházet za lepšími platy do zahraničí?

Věřím tomu, že pokud se situace vyhrotí i v jiných rezortech, prokážou koaliční ministři stejnou míru zásadovosti i ochoty ke kompromisu, jako to dokázal ministr Heger.

PaedDr. Ladislav Jirků, poslanec PSP ČR za TOP 09

Osobnosti: Ladislav Jirků