Kraj Vysočina dotacemi proti konkurenci

názor Milana Kachlíka, TOP 09 Havl. Brod

31. 1. 2012

V nedávné době jsem si přečetl sérii článků na téma dotace Kraje Vysočina pro Cukrárnu Fontána v Přibyslavi. Nebudu se zde zabývat morálně sporným jednáním krajského politika, manžela majitelky cukrárny, v souvislosti s touto kauzou, ale zamyslím se na základě tohoto příkladu nad smyslem dotování podnikatelů Krajem Vysočina.
Poslední z řady dotací, kterou Cukrárna Fontána obdržela, byla na pořízení stroje pro výrobu zmrzliny ve výši 142 tis. Kč. Není to tak dávno, kdy v Přibyslavi točenou zmrzlinu neprodával nikdo. Pak přišel nápad jednoho podnikatele a ten začal s úspěchem točenou zmrzlinu v nově zřízené cukrárně prodávat. Zmrzlinový stroj si podnikatel, dle svých vlastních slov, pořídil za cca 100 tis. bez dotace. Majitelka cukrárny Fontána zareagovala, a protože měla v minulosti dobré zkušenosti s přidělováním dotací z Kraje na podporu svého podnikání, zažádala také o příspěvek na nový zmrzlinový stroj. Dotace jí byla schválena v plné výši.

Otázka zní: proč vlastně Kraj Vysočina dotuje tuto podnikatelku, proč komise vybírá z mnoha projektů právě ty její? Ekonomický ani sociální profit pro společnost v tom nenacházím.
Pominu efekt vzniku a udržení nového pracovního místa, protože to řeší dotace úřadů práce. Marně přemýšlím, jaký by mohl být další důvod pro přidělení dotace. Nic dalšího není. Naopak. Dotace podnikatelské prostředí v Přibyslavi poškozuje a ohrožuje pozici a možná i existenci konkurence a pracovních míst, která nový zmrzlinář již dříve vytvořil. (Zde se nabízí i otázka, zda-li informace o již fungujícím a úspěšném zmrzlináři – nové cukrárně, byla v žádosti Fontány uvedena a jestli tedy členové komise o přímé konkurenci v Přibyslavi věděli.) Podpora Kraje podnikatelům a jejich aktivitám je zdánlivě bohulibá činnost. Zamyslíme-li se více a podíváme-li se na konkrétní dotaci, tak už to tak nevypadá. Co znamená pro živnostníky a podnikatele, když Kraj přispívá každý rok desítkami milionů některým z nich a jiným ne? Jsou to většinou podnikatelé, kteří spolu soupeří na jednom trhu, jako ti zmrzlináři v Přibyslavi. Ti šťastnější (a to nemusí být nutně i úspěšnější na trhu), kteří si na dotace sáhnou, mají konkurenční výhodu a díky ní mohou cenou nebo kvalitou snadněji ohrozit ostatní podnikatele a v důsledku je donutit k provozním úsporám, propouštění zaměstnanců nebo i k bankrotu. Trh vlivem selektivních dotací ztrácí přirozenou konkurenci a spotřebitel možnost výběru. Spotřebitelské ceny služeb a zboží po odstranění konkurence tak mohou opět začít růst.

Cíl Kraje podpořit podnikání i zaměstnanost se tak svou dotační politikou obrací v opak. Kraj svými dotacemi ničí rovné podmínky na trhu a tím dusí zdravou konkurenci a rozvoj služeb. Zvláště, jedná-li se o opakovanou podporu stejného podnikatele, jako v případě Cukrárny Fontána, může nakonec jediný konkurent v nerovné soutěži skončit.
Nejen začínající živnostníci a podnikatelé jsou díky „podpoře" Krajem Vysočina silně demotivováni. Zvláště frustrující může být vědomí, že dotacemi pro konkurenci je může „odrovnat" sám Kraj, který je financován, jak jinak, i z jejich daní...

Představím-li si místo cukrárny např. truhlárnu, zámečnickou dílnu nebo třeba nějakou hospodu, vychází mi, že taková podpora podnikání v našem Kraji je přinejmenším sporná. Pokud tedy Kraj Vysočina takto podporuje každý rok i jiné podobné projekty, nebylo by rozumnější tento systém zrušit?. Nejférovější by asi bylo ušetřené peníze investovat do oblastí, o které se Kraj musí starat sám (např. školství, infrastruktura) nebo ještě lépe investovat do budoucnosti regionu tím, že o ušetřené miliony sníží svůj dluh (zrušením odboru, který se tím zabývá, by se ušetřily další nemalé peníze).

Mgr. Milan Kachlík, TOP 09 Havlíčkův Brod
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme