K létu patří dětské tábory

20. 8. 2014

Často si v době prázdnin při pohledu na rozverné městem pochodující skupiny dětí vzpomenu na své mládí. Jezdíval jsem na letní tábory, puťáky, na letní chaloupky či cyklo-výlety po našich krásných vlastech. Tábořilo se, poznávalo se okolí, vyráželo se do přírody, jindy se přiložila ruka k dílu, často se navázala přátelství na celý život. Dlouhé roky jsem pak jezdil na letní tábory i jako vedoucí. Ani dnes si nenechám ujít příležitost alespoň na chvíli zavzpomínat. Pracovní povinnosti posledních let mi už sice nedovolí podílet se na přípravě a organizaci celého tábora, ale pomoc při závěrečné bojové hře či jiném adrenalinovém programu si ujít nenechám. Druhým rokem vyrážím na tábor do Radešínské Svratky, kde jsem letos zajišťoval program s horolezeckou nafukovací stěnou.  Byl to moc prima den!

Přitom jsem si uvědomil, co ty různé party vedoucích a asistentů musí v dnešní době všechno zvládnout. Chtěl bych proto touto cestou poděkovat všem spolkům, organizacím a sdružením, že mnohdy naprosto nezištně a bez ohledu na svůj volný čas a osobní nasazení, přispívají k smysluplnému a aktivnímu prožití léta našich dětí a mládeže. Věřím, že nejen pro ně, ale hlavně pro účastníky jsou letní tábory dobrou výbavou do života. Poznání, trpělivost, tolerance, odvaha, nasazení a přátelství, to vše se bude našim ratolestem v životě jistě hodit!

Zanedlouho dětem končí prázdniny a budou se vracet zpět ke školním povinnostem.  Tady u nás ve Žďáře nad Sázavou poprvé usedne do školních lavic téměř 270 prvňáčků a do mateřinek nastoupí bezmála 220 nových dětí. Chtěl bych nejen těmto dětem, ale i jejich rodičům popřát úspěšné vykročení do jejich nové životní etapy a věřím, že najdou vnímavé a inspirující pedagogy, kterých máme v našich školských zařízení velkou řadu. Dětem držím palce a rodičům přeji hodně sil a trpělivosti!

Krásný zbytek léta a prázdnin přeje Ladislav Bárta

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme