Honzárek: Dnes jsme přijali opatření pro zvládnutí pandemie

17. 3. 2020

Včera zasedalo vedení města Havlíčkův Brod v rámci krizového řízení až do večerních hodin a výsledkem jsou připravená opatření, která by měla být přijata na dnešním zasedání Rady města (17.3.2020).

"Mezi nejdůležitější návrhy patří zrušení provozu MHD od 17.3. Dále bylo navrženo, aby Rada města přijala usnesení ve kterém se přerušuje  (od dnešního dne)  fungování  všech MŠ zřizovaných městem. Na městském úřadě jsme již v pátek 13.3. rozhodli, že požádáme rodiče dětí z brodských MŠ (dětí je cca 700 !), aby vzhledem k situaci, omezili od pondělí 16.3. umisťování svých dětí do školek. Rodiče velmi zodpovědně vyšli požadavku vstříc a v pondělí přivedli do školek pouze necelých 40 dětí, což jsme velmi ocenili. Přičemž zaměstnaný rodič může v tomto případě využít státního sociálního příspěvku," uvedl místostarosta města Libor Honzárek (TOP 09).

Dále bylo rozhodnuto, že jedna z místních ZŠ (Wolkerova) bude sloužit jako zařízení poskytující nezbytnou péči dětem od 3 do 10 let, jejichž rodiče vykonávají zaměstnání vyjmenovaná rozhodnutím vlády ( jde v podstatě o pracující ve složkách Integrovaného záchranného systému a další).

"S ohledem na naprostý nedostatek zdravotnických potřeb (roušky, respirátory, desinfekce ....), k objednání výroby provizorních roušek u privátních subjektů a dobrovolníků. Ti by měli do několika hodin vyrobit alespoň pár set „rouškových improvizací“ z bavlny," doplnil místostarosta Honzárek. Podle jeho sdělení se na státem doporučených institucích, kde mělo být k dispozici dostatečné množství zdravotnických potřeb, dozvěděli, že pro město Havlíčkův Brod v současné době nic k dispozici není (dotaz byl položen na KHS, KÚ, dokonce i na Úřad vlády). To byl následně jeden z důvodů, proč se vedení města rozhodlo zrušit MHD, jako prostor  s velkou koncentrací osob a tedy s velkým potenciálem přenosu mezi občany i na řidiče.

"Naprosto žalostný nedostatek desinfekčních gelů, roušek a respirátorů je velkým nebezpečím pro přenos viru ve zdravotnických a  soc. zařízeních, bez ohledu na skutečnost zda jde o zařízení státu, kraje nebo města. Domnívám se, že každý den, či hodina bez ochrany může být zásadním momentem pro výsledek boje s koronavirem, který se projeví až za týden, či dva. Nárůst počtu nakažených je bohužel varující až děsivý. Proto bagatelizování a i nepatrné podcenění dnešního stavu by se mohlo projevit o týden déle jako fatální," doplnil Libor Honzárek.

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Osobnosti: Libor Honzárek