Havlíčkův Brod - Historické město roku 2020

28. 6. 2021

V úterý 22.června 2021 převzal v Panteonu Národního muzea místostarosta Havlíčkova Brodu Libor Honzárek, z rukou náměstka ministryně pro místní rozvoj Davida Koppitze a ředitele odboru památkové péče Ministerstva kultury Jiřího Vajčnera, hlavní cenu soutěže O nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón za rok 2020 v podobě křišťálové plastiky. Dále pak převzal šek na milion korun a diplom opravňující Havlíčkův Brod užívat titul „Historické město roku 2020“.

„Památky jsou mojí srdeční záležitostí,“ zavzpomínal při přebírání ceny již s úsměvem místostarosta města Libor Honzárek (TOP 09) na srdeční příhodu, která jej postihla v důsledku přepracovanosti právě v době příjezdu hodnotící komise.

Odborná porota, složená ze zástupců Ministerstva Kultury, Ministerstva pro místní rozvoj a Sdružení historických sídel navštívila v průběhu jarních měsíců všech 14 finalistů, resp. krajských vítězů, aby vybrala, dle mnoho kriteriálních soutěžních pravidel, celkového vítěze. Historickým městem byl za rok 2020 zvolen Havlíčkův Brod.

Členové poroty, kteří jsou renomovanými odborníky na památkový urbanismus, hodnotí v rámci posuzování jednotlivých kandidátů nejen aktivitu měst v rámci naplňování Programu regenerace MPR a MPZ za poslední rok, ale posuzují celkový přístup a přínos měst k péči o „svěřené“ památky a o jejich památkový prostor za předcházejících deset let.

„Pro Havlíčkův Brod bylo jistě kladnými body ohodnoceno odstranění panelového domu v centru města, dlouhodobě posuzovaného jako hrubá urbanistická závada (první demolice panelového domu v ČR z estetických důvodů), kterému předcházela již dříve oceněná celková revitalizace hlavního Havlíčkova náměstí.  Před třemi roky byla dokončena originální přestavba druhého centrálního náměstí s rozsáhlým pobytovým trávníkem doplněná o oblíbené vodní prvky. Během deseti minulých let byla provedena oprava a úprava dalších veřejných prostranství, např. Havlíčkova a Svatovojtěšská ulice, ulice Boženy Němcové, Štáflova, Na Valech a dalších. V r. 2017 byla ukončena pět let trvající rozsáhlá etapa rekonstrukce Staré radnice a v předminulém roce byla nákladem 20 milionů předána veřejnosti k užívání první etapa upraveného parku Budoucnost nacházejícího se též v MPZ. V roce minulém byla rekonstrukcí ulic Dolní a Žižkova (procházejících památkovou zónou) zakončena patnáct let celková generální přestavba všech veřejných prostor historického jádra města. Za posledních deset, jedenáct let bylo z rozpočtu města do brodských památek a památkového centra investováno na 300 milionů korun, z toho přibližně čtvrt miliardy tvořily vlastní nedotační prostředky města. Brodská radnice je přesvědčena, že šlo u účelně a smysluplně investované peníze,“ doplnil místostarosta města Libor Honzárek (TOP 09).

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina