18. 6. 2020

Život se začíná vracet do normálu. Tato slova zní s pohledem na předchozí týdny skoro jako světlo na konci dlouhého tunelu. Náš běžný život a dobrá životní úroveň České republiky, na který jsme si lehce zvykli, dostal tvrdý zásah. Na jedné straně školy, které rok od roku investují do zkvalitnění své výuky, obchody plné kvalitního zboží nebo kulturní a sportovní události se stále vyšší úrovní, na druhé straně naše společnost zavřená v bezpečí svých domovů. Společníkem pro volný čas se staly maximálně knihy, televize nebo radio. Mohli jsme tolik a najednou jsme nemohli nic.

Během následujících dní nastane další vlna rozvolnění opatření kvůli koronaviru. Včera jsme s manželem zašli po dlouhých týdnech poprvé do kina. Těšila jsem se skoro jako na první rande. Paradoxně jsme zašli na film, který jsme v naší škole plánovali v rámci preventivního programu zařadit do výuky a jít kolektivně s našimi žáky. Film V síti je velice zdařilý dokument, který má velký sociální aspekt. Děti žijí nyní v jiné době než žili jejich rodiče v dětském věku. Internet, který nás nyní zachránil v řadě pracovních oblastí, může být trochu jako oheň – dobrý sluha a zlý pán. Slouží nám skvěle. Zákaz rodičů dětí být na internetu absolutně nic neřeší, je potřeba nastavit jinou cestu.

Zpět k dnešní době. Co přineslo posledních 10 týdnů v tomto nestandardním stavu? Zastavili jsme se v rychlém běhu. Začali jsme často dělat i věci, které jsme dlouho nestíhali a na které jsme se těšili. Za posledních pár týdnů jsem přečetla víc knih než za předchozí rok. Podnikla jsem v okolí Žďáru i dalších místech několik dlouhých pěších výletů. S manželem a kamarádkou jsme se vydali na řadu let plánovaný výlet na hrad Templštejn. Koupila jsme si domů několik květin. Ano, zámecké parky s bující přírodou, nádherně rozkvetlými keři a hlavně pestrobarevnými květinami a start nové návštěvnické sezony jsem letos bohužel vynechala. Některé rituály, které nás provází každý rok, nám prostě opravdu chybí.

Jaký je výhled pro naše školy? Stále jedeme v distanční výuce, ale příští týden se rozbíhá výuka na prvním stupni. Učím dějepis a angličtinu na druhém stupni, takže mě se to stále netýká. Se svými žáky se uvidím ve standardní výuce nejdříve v září. Příští týden nastupuji také a budeme pomáhat s organizací prvního stupně, ale druhý stupeň budeme stále vzdělávat online formou. Mám osobně potvrzeno, že i děti by rádi zpět do školy. Koho by to napadlo ještě před pár týdny?

Kdo bude potřebovat pomoci? Média to na nás stále chrlí...Cestovní ruch a kultura dostaly velkou ránu. Naše nádherné památky stále marně vyhlížejí první turisty. Kulturní akce byly zrušené nebo přeložené. Jaké štěstí jsem měla, že Žďárský masopust ještě proběhl normálně. Kdyby byl termín o 3 týdny později, měla bych smůlu. Dlouhé měsíce příprav celého organizačního týmu by byly naprosto zbytečné.

Letošní léto a prázdniny bude prostě jiné. Naše památky, nádherná příroda České republiky, naše hotely, restaurace a kavárny budou nyní potřebovat, abychom na ně nezapomněli. Na internetu už se objevují nadějné zprávy, že se uskuteční některé menší festivaly. Miluji historickou perlu Telč a vloni jsme přišla na chuť skvělému festivalu Prázdniny v Telči. Na další festivaly a kulturní akce nyní čekám. Také úchvatné město Litomyšl už povzbudilo milovníky kultury, že ani Smetanova Litomyšl nebude zrušena zcela a plánují náhradní program. A v mém rodném Žďáře zase otevřeli Turistické informační centrum v novém kabátě. S novým designem, přímo pod Městem Žďár nad Sázavou a novými vizemi a plány. Máme naději a nevzdáváme se. A pestrá paleta nabídek turistického ruchu a kultury je tu pro nás připravena. Stačí si jen vybrat. Krásné jarní dny všem!

Lenka Šimo, regionální předsedkyně TOP 09 Žďár nad Sázavou

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina