Císař: Jak je to s eReceptem?

7. 2. 2018

V prosinci to vypadalo, že se v lednu zboří svět z eReceptu. Nějak jsme zapomněli, že eRecept je tu s námi už 10 let. Ano, slyšíte dobře 10 let stát provozuje eRecept. Přitom využití této možnosti bylo za celou tu dobu mizivé, okolo 10 %. eRecept zaujal ve velkém pouze gynekology, kteří tak mohli psát prášky pro své pacientky i na dálku. Po deseti letech stát v srpnu změnil systém a hned od ledna zavedl povinný eRecept. Přitom systém zůstal neohrabaný jako byl od roku 2007. Identifikátor ke každému receptu, certifikát pro lékaře, pro lékárníka, pro lékárnu, pro ordinaci. A nakonec dostanete papírový blanket s čárovým kódem. Předpotopní.

Ano, opět nám slibují možnost nahlédnutí do předepsaných a vybraných léků. O tom se mluvilo už v roce 2007. A byl to ten argument, proč se to tehdy celé zavádělo. Bohužel 10 let na tom stát neudělal ani zbla, jen utratil miliony. A aby tyto miliony nevypadaly jako zbytečně utracené, bylo třeba systém zavést jako povinný.

Říkám jasné ano eReceptu, ale jinak. Moderně. Nastavme možnost náhledu lékaře a lékárníka do předepsaných a vydaných léků. Nastavme jednodušší systém, kdy je identifikován pacient a lékárníkovi se zobrazí všechny platné recepty. Stejně tak lékaři. Vkročme do 21. století a přestaňme tisknout tisíce “průvodek” s čárovým kódem a identifikujme pacienta kartou s čipem. A hlavně vynechme tu státní šikanu s donucením a udělejme z toho službu, kterou každý bude chtít. Bude jí chtít pacient, lékař i lékárník. Budeme ji chtít všichni.

PharmDr. Přemysl Císař, Ph.D.

Lékárník Přemysl Císař (38 let) žije v Třebíči. Je ženatý, má dvě děti. Je přesvědčen, že také o zdraví a zdravotnictví se nejlépe rozhoduje selským rozumem. 

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme