× Pojďte do toho s námi.

Česko - francouzské centrum Petrkov

Komentář Martiny Lisové

18. 2. 2021

Dne 15. února přijal na Francouzské ambasádě pan velvyslanec Alexis Dutertre za projekt Petrkov Památníku národního písemnictví L. Tučkovou. Do budoucna přislíbil, spolu s panem ředitelem Francouzského institutu L. Lévym, že se bude aktivně podílet na propagaci Česko-francouzského centra. Jakmile to počasí a především situace dovolí, všichni společně se těší na návštěvu petrkovského domu a přilehlé zahrady, aby osobně poznali místo, v němž žil a tvořil básník a grafik Bohuslava Reynek, jeho žena, francouzská básnířka Suzanne Renaudová, i jejich synové Daniel a Jiří.

Do aktivit na záchranu této jedinečné památky se zapojil mimojiné místostarosta Havlíčkova Brodu Libor Honzárek (TOP 09) a pěsti od úplného začátku drží také starostka nedalekého Větrného Jeníkova Martina Lisová, mj. učitelka francouzštiny a milovnice Francie, literatury i petrkovského zámečku:

Je jich málo, ale jsou...

Zprávy, které přinesou radost a naději, že to s námi není až tak špatné. Politici, kteří vědí, že bez minulosti není budoucnost. A kteří svůj zájem nepředstírají. O Petrkově jsme se bavili s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem při jeho návštěvě Jeníkova v minulém roce. Nevypadalo to nadějně, nic nesliboval, ptal se na názor. Ačkoli z opačného pólu politického spektra, slíbil nám, že do Jeníkova přijede, když nám předával ocenění Knihovna roku 2019. Přijel, navíc v čase, kdy už dávno mohl být doma, prošel, vyslechl, promluvil, trpělivě odpovídal. A pak jsme čekali, že se zvedne a rychle odjede...

Zůstal, a v kruhu několika málo lidí, bez přítomnosti médií, naslouchal ‪#‎pribehyjednebezvyznamnestarostky, ptal se, hledal cesty... Zdržel se u nás několik hodin a odjížděl domů až pozdě večer.

Dodnes mi z téhle návštěvy zůstala jedna zásadní emoce. Práce politika MUSÍ být vždy propojena s lidmi - s těmi, kteří ho volili, stejně jako s těmi, kteří ho nevolili. Je zde pro všechny. A i když nemůže změnit a ovlivnit vše, vyjít všem vstříc, dokázat otočit zeměkouli, věnovaný čas a zájem je mnohdy mnohem víc než líbivé sliby a rychlá řešení. Neměli bychom na to, jako politici ani jako voliči, zapomínat.

Mnohem raději budu bez kamer a médií na našem zámku vyprávět ministru kultury, Mirkovi Kalouskovi, Karlu Schwarzenbergovi nebo předsedovi senátu Miloši Vystrčilovi o starostech a práci starosty na tak malé obci, než zvedat telefon AB, abych si vyslechla, že mu kazím PR a že přeci tu dotaci máme, tak co mám teda za problém... Protože on byl přeci nejlepším porevolučním ministrem financí a když mám problém, mám mu zavolat. Vnímáte ten rozdíl? Ti dva naslouchali nám. Ten třetí mluvil jen o sobě a pro sebe.

A Petrkovu přeji poetickou budoucnost! Budu přes kopec zvědavě nakukovat, držet pěsti a těšit se na malý ostrůvek Francie kousek od nás.

Martina Lisová

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina