6 členný výbor jako nadstavba aneb jak se vrací rétorika z dob komunismu

24. 3. 2014

Jak jsme určitě všichni zaregistrovali, vláda v tomto týdnu zřídila monitorovací výbor k církevním restitucím. Ty leží ČSSD opravdu v žaludku, proto si ve vládní koalici prosadila vytvoření 6 členného výboru. Jak jsme si všichni v posledních měsících mohli všimnout, viz paní Gajdůšková a její záslužná činnost, otázka církevních restitucí je pro ČSSD velice citlivá. Je zřejmé, že tímto krokem chce ČSSD splnit část svých volebních slibů. To je samozřejmě pěkné, sliby se mají plnit, ale podle mého názoru nemá tento výbor vůbec žádný smysl.

Výbor má podle Sobotky fungovat jako poradní orgán vlády a nebude mít žádné rozhodovací pravomoci. Nebude ani moci žádným způsobem zasahovat do probíhajících řízení podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi, ani do probíhajících soudních sporů. K čemu má pak takový výbor vůbec smysl, když nemá žádné pravomoci? Navíc stojí mimo zákon, což zřejmě nikomu nevadí.

Ministr zemědělství Marian Jurečka v duchu marxisticko-leninské ideologie mluví o tomto výboru jako o jakési nadstavbě, která je skoro nad zákonem. To jsem zvědav, co nás čeká příště, jaký revoluční výbor ustanovíme k zabírání majetků například velkých zemědělců? Tato otázka není opravdu mimo! Někdo se může domnívat, že si toho za těch skoro 25 let hodně nahospodařili a tak proč jim něco nevzít a dát to bezzemkům či těm co mají méně majetku? Kde je ta hranice, kde budeme dodržovat zákony a kde je ta hranice, kde budeme věci řešit pomocí nějakých výborů? Je smutné, že má stát sklony trestat ty úspěšné.

Abych uvedl kompletní informace, členy týmu, o němž se prý bouřlivě debatovalo, budou vedle Sobotky a Válkové ministr financí Andrej Babiš (ANO), vnitra Milan Chovanec (ČSSD), kultury Daniel Herman a zemědělství Marian Jurečka (oba KDU-ČSL). Budou tu ale i stálí hosté. Těmi budou zástupci státních institucí a firem, které jsou restitucemi nejvíce dotčeny, například šéfové Národní galerie, Státního pozemkového úřadu nebo Lesů ČR.

Podle premiéra je nezbytné, aby vláda měla o průběhu církevních restitucí vlastní informace a nebyla odkázaná jen na média. K tomu je skutečně nutný 6 členný výbor? Pan premiér by se měl podle mého názoru méně zaměřovat na média a více se informovat na kompetentních pracovištích a ne čekat na informace, až mu budou podány na stříbrném podnose.

Jiří Blažek, člen výkonného výboru TOP 09
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme