Vzpomínka na Václava Havla

21. 12. 2021

Poslankyně Martina Lisová si 10. výročí úmrtí prezidenta Václava Havla připomněla u lavičky Václava Havla v Jihlavě: "Sedím tady na lavičce Václava Havla v Jihlavě, kde jsem jako doma. Václava Havla si velice vážím (navíc zemřel den před mými narozeninami), protože je to člověk, ke kterému mám z mnoha důvodů velmi blízko. Vystihuje to úryvek z knihy Karla Hvížďaly, z rozhovorů, které s ním vedl. Začnu tím, co o něm řekl Petr Pithart. Velmi se s tím ztotožňuji a je to pro mě velmi symbolické," řekla Martina Lisová.

„Závidím těm, kteří za moment začnou číst, závidím jim zážitek z Havlova jazyka, jak je jeho čeština bohatá, živá, imaginativní. Jak jazyk jeho myšlení přesný a přitom vtipný. Jak strašně vedle něho zní banální, plochá, nepřesná ba nahlouplá dikce tolika současných politiků. Je to také zásluha rozhovoru, trpělivě vedeného rozhovoru. Tak bychom spolu měli vždycky mluvit i my, dnes a zítra, vždycky.“

Vědomí, jakou sílu slovo má, to je to, co Martinu Lisovou s Václavem Havlem spojuje: "Právě jazyk a to všechno, co může přinést, jak může ublížit. Jak slovo a vše co říkáme mnoho znamená, je nejen pro Václava Havla, ale i pro mě velmi symbolické. On s jazykem uměl zacházet a pro mě je velkou inspirací mluvit, pracovat a žít jako on."

 

Michael Kubík, krajský manažer TOP 09 Vysočina

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme